Afbeelding
Janus Visser/BDU

Bijzondere glaskunst in Grote Kerk

20 juli 2011 om 00:00 Nieuws

GORINCHEM - Zo'n 30 amateur kunstenaars tonen van 13 augustus tot en met 24 september in de Grote Kerk in Gorinchem ruim 80 objecten van glas-in-lood en andere vlakglaskunst. Zij zijn cursisten van glazenier Jan Erkelens, die in wisselende samenstellingen bij elkaar komen en ideeën en technieken aan elkaar uitwisselen. Naast de werken van de hobbyisten zijn er delen van gebrandschilderde vensters over de Martelaren van Gorcum en uit de Joodse synagoge in Gorinchem te zien.

De tentoonstelling is tot stand gekomen na maandenlange voorbereiding. Alle vensters, panelen en composities zijn geplaatst in speciaal daarvoor ontwikkelde staanders waarachter verlichting is aangebracht. Daardoor zullen de objecten stralen en komen de kleuren van het glas optimaal tot hun recht.

De voorstellingen variëren van abstract tot figuratief, zodat gestileerde bloemen, landschappen, dieren en natuurimpressies te zien zijn naast geometrische composities en vrije vormen. Wat vooral van de ingezonden werken afstraalt is de passie en het enthousiasme waarmee met het materiaal glas wordt gewerkt.

Ook het werken met glas zal regelmatig te zien zijn in de kerk. Deze glas-in-lood expositie is een project van de stichting Vrienden van de Grote Kerk. In nagenoeg dezelfde periode - van 25 augustus tot en met 25 september - is in het Gorcums Museum, tegenover de Grote Kerk, een presentatie te zien van de Ledenobjecten van de Vereniging van Vrienden van Modern Glas (VVMG). In het Gorcums Museum dus geen enkel werk in vlakglas, maar juist geblazen en gegoten werken, zodat het contrast met het werk in de kerk nauwelijks groter kan zijn.

De expositie wordt geopend op zaterdag 13 augustus om 15.00 uur.

De kerk is geopend op woensdag en zaterdag van 11.00 tot 16.30 uur en tijdens de Culturele Route op 14 augustus en 11 september van 13.30 tot 16.30 uur. Gratis toegang.

advertentie
advertentie