'Dit is het jaar van de samenhang'

28 juli 2011 om 00:00 Nieuws

In De Stad Gorinchem van aanstaande dinsdag verschijnt een special over de Zomerfeesten 2011, met een uitneembaar volledig programma. Op deze website kunnen belangstellenden volgende week vast voorproefjes nemen van de optredens aan de hand van bio's van de artiesten met video-links.

GORINCHEM - Vorig jaar sprong Kees van Willigen op een rijdende trein, toen hij onverwacht werd gevraagd voor een tijdelijk en gedeeld voorzitterschap van de Stichting Zomerfeesten Gorinchem. Maar dit jaar was de kersverse voorzitter er van meet af aan bij. ,,Dit is het jaar van de samenhang geworden,'' zegt hij zelfverzekerd.

Kees van Willigen heeft ervaring in leiding geven als schoolhoofd en ervaring met evenementen als voorzitter van het jaarlijkse zaalvoetbaltoernooi in de Oosterbliek. ,,Maar als je op het podium voor het plein met 7.500 mensen staat, dan voelt dat toch wel even heel anders,'' lacht hij. Hij heeft de vuurdoop vorig jaar goed doorstaan en Van Willigen is min of meer nu ook 'geïnfecteerd met het virus'. ,,De mensen komen in groten getale naar het plein voor de muziek. Zij zijn verwachtingsvol, een soort spanning, die aanzwelt op het moment dat je het podium opstapt. Dat voel je. Je bent soms even sprakeloos en dan zeg ik vaak 'tjonge jonge'. Hoe vaak heb ik dat niet gezegd vorig jaar,'' lacht Van Willigen.

Hij vindt het, evenals de hele crew, geweldig om al dat publiek te zien. ,,De ontmoetingen tussen mensen. De kinderen die nog met pa en ma ergens hebben afgesproken. De jongelui die misschien voor het eerst zelfstandig op pad gaan. De afspraken die in de stad gemaakt worden. De mensen groeien er mee op. Het is allemaal fantastisch. Daar doen we het voor.''

Continuïteit

Eenmaal 'aangestoken met het virus' is er geen weg terug meer. ,,We hebben in de voorbereidingen bewust veel samen gedaan en samengewerkt. Dit is het jaar van de samenhang zou je kunnen zeggen. Iedereen, die in deze organisatie meewerkt, is even belangrijk en niemand is onmisbaar. Dan vorm je een goed team.Daarom werken we in openheid en delen we de kennis. Werken op basis van vertrouwen, en ieder in z'n vakkennis laten. Continuïteit, dat is belangrijk.''

In de organisatie is het één en ander aan het veranderen, zo worden er ook kleine stapjes gemaakt in de programmering. Vorig jaar bleek er uiteindelijk toch iets geld tekort te zijn. ,,We zijn nu zuiniger, zonder aan het programma afbreuk te doen. Er staat net als altijd iedere avond een klapper op het podium. Dit jaar hebben we een sluitende begroting. Dat is een enorme prestatie, met name van de groep mensen die de sponsors werft. Dat is ieder jaar een immense klus. We prijzen ons gelukkig met grote vaste sponsors zoals Poort6, Heijmans, Attema, Van Oord en Damen Shipyards. Sommigen sponsoren een bedrag, anderen koppelen hun bijdrage aan een bepaald optreden. Dat is verschillend. Maar er zijn ook zo veel kleinere sponsors, die hele belangrijke bijdragen leveren,'' somt Van Willigen op. En hij noemt de mensen, die in de organisatie heel actief zijn, veelal vanuit hun achtergrond. Zij sponsoren in natura zoals onder andere Bert van Meteren, Pieter van der Brugge, Wim Bos, Jan van Wijngaarden en anderen.

Dj's en lasershow

Anders in het programma is bijvoorbeeld de vrijdagavond. ,,Vorig jaar hebben we bij wijze van probeersel een dj-avond gehouden. Dat is erg goed gevallen, dus dat doen we nu weer. Maar danmet dj's uit de eigen regio erbij. Belangstellenden konden demo's inzenden en daaruit is een selectie gemaakt. De laatste vier konden zich presenteren in de Lemon Lounge. De belangstelling was overweldigend. Wat een enthousiasme!'' Op de dj-avond wordt er tevens een lasershow gegeven.

De Gorcumse senioren worden in de verzorgingshuizen dit jaar verrast door Tommy Netten tijdens Zomerfeestt(e)huis. Hij zal vier keer voor ouderen optreden met gezellige meezingers.

En voor de afsluiting van de zomerfeesten, op de zondagmiddag, staat dit jaar onder andere een jazzband op het programma.

advertentie
advertentie