Wethouder De Jong geeft startsein restauratie kerktoren Giessenburg

12 augustus 2011 om 00:00 Nieuws

GIESSENBURG - Wethouder Wout de Jong geeft op donderdag 18 augustus het startsein voor de restauratie van de kerktoren van de Nederlands Hervormde kerk in Giessenburg. De gemeente Giessenlanden ontvangt voor de restauratie 15.000 euro subsidie van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed.

De kerktoren is al langere tijd aan een flinke opknapbeurt toe. Met name het metselwerk is in slechte staat. Het uurwerk en de luidinstallatie worden bij de restauratie direct meegenomen. De totale kosten van de restauratie zijn circa 250.000 euro. De feitelijke restauratie start in september 2011.

De toren van Giessenburg is gebouwd in twee fasen. Deze fasen zijn duidelijk af te lezen van de gevel omdat ze worden gescheiden door een lijst. De onderste helft is gebouwd in de eerste helft van de 15e eeuw en het bovenste deel met gekoppelde galmgaten is gebouwd in de 2e helft van de 15e eeuw. De torenspits, een ingesnoerde, achtzijdige spits is gebouwd in de 17e eeuw.

De kerktoren van Giessenburg is de laatste in de rij van restauraties. In de afgelopen 12 jaar hebben dan alle Giessenlandse kerktorens een grondige opknapbeurt gehad. De monumenten worden in de komende jaren onderhouden volgens een zogenaamd Periodiek Instandhoudings Plan (PIP). Ook hiervoor is bij de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed subsidie beschikbaar. Voor de kerktoren in Hoornaar is er al een goedgekeurd plan met subsidie. De subsidieaanvragen voor het onderhoud van de torens in Hoogblokland, Noordeloos en Giessen-Oudekerk zijn nog in behandeling.

advertentie
advertentie