Inloophuis De Blauwe Anemoon opent eind september haar deuren

14 augustus 2011 om 00:00 Nieuws

GORINCHEM- Eind september opent De Blauwe Anemoon haar deuren. Het inloophuis voor kankerpatiënten en hun naasten voorziet in een grote behoefte. Initiatiefneemster Renske Gill wist met behulp van een groot aantal vrijwilligers het unieke project binnen twee jaar van de grond te krijgen. Het bieden van een ontmoetingsplaats waar (ex)patiënten en hun naasten ervaringen kunnen uitwisselen en het bieden van ontspanning, informatie en workshops komen in de Blauwe Anemoon centraal te staan.

Door Gerard Droog

De laatste puntjes worden op de 'i' gezet. Aan tafel buigen Eggbert van Meer, Sanne Gall, Margreet Claesens en initiatiefneemster Renske Gill zich over de laatste schema's voordat eind september het inloophuis De Blauwe Anemoon haar deuren opent. De Blauwe Anemoon, gevestigd naast het Gorcums Reisbureau aan De Vries Robbéweg wordt dé plek in de regio waar mensen met kanker en hun naasten terecht kunnen. Het wordt een ontmoetingsplek waar (ex)patiënten hun ervaringen kunnen uitwisselen, maar ook een plek waar men creatief of sportief bezig kan zijn. Waar nodig kan men er tevens terecht voor psychosociale ondersteuning of allerhande vragen op het gebied van het vaak ingrijpende ziekteproces.

Initiatiefneemster Renske Gill, die zelf leed aan een zeldzame variant van kanker, kwam eigenlijk bij toeval op het idee om een inloophuis in Gorinchem op te richten: ,,Na een aantal zware ingrepen in Leiden herstelde ik weer van de ziekte en kon mijn leven weer oppakken tot er een jaar later niet operabele uitzaaiingen in mijn lever werden ontdekt. Op dat moment stortte mijn hele leven voor de tweede maal in korte tijd in. Later, na een gesprek met publicist en schrijver Percy Dens, die me een spiegel voorhield, kreeg ik weer grip op mezelf. Op advies van mijn vader, die zijdelings was betrokken bij een inloophuis in Woerden, heb ik daar in 2010 een bezoek gebracht. Niet direct met de bedoeling om een inloophuis in Gorinchem op te richten, maar wel met die gedachten in mijn achterhoofd. Op de terugweg naar huis wist ik echter zeker dat ik dit wilde gaan doen. Samen met Eggbert van Meer ben ik er toen ingedoken. Wij kwamen er vrij snel achter dat er in een grote straal rond Gorinchem geen soortgelijke faciliteit voor kankerpatiënten bestond."

De initiatiefneemster vervolgt haar verhaal: ,,De tweede stap was het bepalen of er ook echt behoefte bestond aan een inloophuis in Gorinchem. Na gesprekken met diverse huisartsen, oncologen en verpleegkundigen werd al snel duidelijk dat die behoefte wel degelijk bestond. In juni 2010 zijn we begonnen met het schrijven van een beleidsplan en het samenstellen van een werkgroep die aan het netwerken ging om het een en ander financieel van de grond te krijgen. In oktober werd uiteindelijk de Stichting Inloophuis De Blauwe Anemoon opgericht en kon de werving van vrijwilligers en sponsoren beginnen."

,,Onze volgende opdracht was het zoeken van een geschikte locatie en die kwam er al snel. Tijdens een bijeenkomst van de Unitas BusinessClub in mei mochten we een korte presentatie houden. Groot was onze vreugde toen wij de dag daarop al gebeld werden dooreen van de aanwezige leden die ons het pand naast het Gorcums Reisbureau aanbood. Ook vanuit het lokale bedrijfsleven kregen we hartverwarmende reacties en steun. Veel kleine bedrijven verbonden zich met ons initiatief," aldus Renske Gill.

,,Op dit moment zijn wij nog op zoek naar grote sponsoren, zodat we een structureel gezonde situatie kunnen creëren. Ook onze zoektocht naar vrijwilligers verloopt voorspoedig. Veel functies zijn al ingevuld, maar er is nog behoefte aan gastheren en -vrouwen evenals aan activiteitenbegeleiders en docenten," vertelt Renske Gill.

Het doel van De Blauwe Anemoon is het bijeen brengen van 'lotgenoten' die hun ervaringen kunnen uitwisselen. Dat geldt niet alleen voor de (ex)patiënten, maar tevens voor hun partners, kinderen of mantelzorgers en dat alles op vrijblijvende basis. ,,Wij willen hen tijd en aandacht geven, proberen antwoorden te geven of anders te vinden op vragen die er altijd wel zijn. De ziekte heeft vaak een zware impact, niet alleen op de patiënt zelf, maar ook op zijn of haar directe omgeving. Daarom zorgen wij ook voor ontspanning en afleiding door creatieve activiteiten, informatieve cursussen zoals een cursus digitale fotografie of yoga aan te bieden,'' besluit Renske Gill.

Meer informatie: www.deblauweanemoon.nl

advertentie
advertentie