Feestelijk spel van kleur en licht

14 augustus 2011 om 00:00 Nieuws

GORINCHEM -Bij de opening van de tentoonstelling Glas in Lood in de Grote Kerk kwamen zaterdag veel genodigden, maar zondagmiddag, na een afsluitend concert van de Zomerfeesten, stroomde de Grote Kerk helemaal vol. 30 kunstenaars tonen hier in totaal 80 kunstwerken. Allemaal vlakglas in verschillende technieken verwerkt zoals glas-in-lood, gebrandschilderd glas, tiffani en sculpturen.

,,Een feestelijk spel van kleur en licht,'' noemde conservator Piet Augustijn van het Gorcums Museum de expositie in zijn openingswoord. ,,De composities, bloemen en dieren komen als het ware tot leven.''De kunstwerken, of soms meer ambachtelijke werken, zijn in de kerk opgesteld in de deuren van het vroegere Nieuwe Gasthuis op het Nonnenveld. Door middel van lampen achter kaasdoek is het lichteffect in de ramen goed te zien. De initiatiefnemers zijn maanden lang bezig geweest deze expositie voor te bereiden.

Piet Augustijn vertelde in zijn openingswoord het een en ander over vlakglaskunst. ,,Vroeger was dit alleen van toepassing in architectuur en tuinbouw. Voor kerken en woonhuizen werden gebrandschilderde ramen gemaakt. De afgelopen eeuwen nam het gebruik van glaskunst af door nieuwere technieken.''

Glas in lood was in de middeleeuwen heel populair, maar raakte in de zeventiende en achttiende eeuw uit de gratie. In de twintigste eeuw beleefde het werken met glas een opleving, mede door de nieuwere techniek tiffani. Bij tiffani wordt het glas niet in loden stroken gezet, maar worden de 'naden' tussen glazen delen als het ware met lood dicht gesoldeerd. Daardoor kan veel verfijnder worden gewerkt. Op de tentoonstelling is een aantal prachtige afbeeldingen met deze techniek te zien.

,,In de jaren twintig van de vorige eeuw zien we meestal kunstzinnige toepassingen. Ook de glasschilderkunst kwam vorige eeuw tot grote bloei,'' legde Piet Augustijn verder uit. ,,En na de oorlog, bij de wederopbouw, werden ateliers overladen met herstelwerkzaamheden. Ook waren er moderne kunstenaars die zich op glaskunst stortten.'' Augustijn noemde onder andere de Cobra-kunstenaars.

Monumentaal

In de jaren zeventig en tachtig is veel glas in lood verwijderd en ook daarna zijn veel kunstwerken verloren gegaan. Met enige trots tonen de exposanten daarom ook enkele oude Gorcumse werken uit depots: Twee glas in loodramen van de vroegere synagoge en een deel van de gebrandschilderde ramen uit de vroegere rooms katholieke kerk aan de Haarweg; de Martelaren van Gorinchem. Slechts het bovenste gedeelte van het raam.Maar er is in Gorinchem meer, ook moderner, monumentaal werk gemaakt. Piet Augustijn noemde onder andere het hoofdkantoor van de Vries Robbé en staalkabelfabriek Den Haan.

De tentoonstelling is tot en met 24 september te zien. De openingstijden van de Grote Kerk zijn: op woensdag en zaterdag van 11.00 tot 16.30 en tijdens de culturele route op zondag 11 september van 13.30 tot 16.30 uur.

advertentie
advertentie