Omstreden therapeut moet praktijken sluiten

18 augustus 2011 om 00:00 Nieuws

GORINCHEM - De omstreden psychotherapeut Pieter van Steijn uit Leerdam die sinds kort zit 'ondergedoken' in een pand in de Gorcumse binnenstad moet zijn praktijken per direct sluiten. De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) heeft dit vandaag (donderdag) bekend gemaakt.

De therapeut had eerder deze week mondeling al het verzoek gekregen van het IGZ om zijn werkzaamheden te staken. Vandaag is dat hem dus zelfs bevolen. De therapeut kwam in opspraak nadat 24 ex-patiënten en ex-medewerkers hem beschuldigden van machtsmisbruik, bedreiging, intimidatie, valsheid in geschrifte en fraude. Naar aanleiding van deze klachten en beschuldigingen werd Van Steijn vorig jaar door het Regionaal Tuchtcollege geschrapt uit het BIG-register. De therapeut tekende echter Hoger Beroep aan tegen deze zaak en omdat deze zaak nog niet voor de rechter is gekomen, mocht Van Steijn, zoals gebruikelijk in dit soort gevallen, in afwachting van de uitspraak gewoon doorwerken. Omdat er echter klachten over de therapeut binnen blijven stromen, heeft de inspectie besloten dat van Steijn direct zijn praktijken moet sluiten.

De therapeut zegt zelf dat hij zich, door de grote druk die is ontstaan vanwege de beschuldigingen en klachten, in april van dit jaar al heeft moeten ziek melden. Twee weken geleden vertrok hij in allerijl naar een pand in Gorinchem. Dossiers en computerapparatuur nam hij mee. Eerder al verklaarde de therapeut tegenover deze krant dat hij bedreigd wordt door een ex-medewerker van Ketenzorg de Linge, één van de organisaties waar van Steijn werkzaam voor was. De therapeut zou nu onder persoonlijke beveiliging zijn ondergedoken in een pand in de Gorcumse binnenstad, omdat hij naar eigen zeggen 'niet kapot geschoten' wil worden.

advertentie
advertentie