Nog veel onbeantwoorde vragen tijdens informatieavonden A27

25 augustus 2011 om 00:00 Nieuws

GORINCHEM - Veel vragen, maar weinig antwoorden op de informatieavonden voor inwoners over de verbreding van de A27. Nu het project, dat in 2013 van start zou gaan, voor onbepaalde tijd is uitgesteld, blijft de onduidelijkheid voor direct betrokkenen maar voortduren. Duidelijk werd wel dat Sportpark Molenvliet niet verplaatst hoeft te worden. Echter de centrale vraag wie wel of niet in zijn woning kan blijven, kon ook maandag- en dinsdagavond niet worden beantwoord. Veel scepsis was er over de rol van Rijkswaterstaat.

Door Gerard Droog

Met meer vragen dan antwoorden verlieten de meeste aanwezigen de door de gemeente Gorinchem georganiseerde informatieavonden over de verbreding van de A27. Bijna 100 inwoners lieten zich afgelopen maandag- en dinsdagavond bijpraten door wethouder Trix van der Torren en beleidsmedewerker Arjen van der Werf.

Veel meer dan dat het ministerie van Infrastructuur en Milieu heeft gekozen voor de goedkoopste variant, de zogenaamde variant B, en niet meer dan 888 miljoen euro voor het gehele project wil uittrekken, kon er niet gemeld worden. Wel werd aan de hand van een getoonde schets duidelijk dat de vierbaans snelweg Sportpark Molenvliet spaart, waarop uit de zaal direct de vraag kwam of gezond sporten door de te verwachten toename van fijnstof in de lucht nog wel mogelijk zou zijn.

Gaandeweg de avond werd duidelijk dat de betrokken inwoners niet veel wijzer zouden worden. Zeker nu het project, dat in 2013 van start had moeten gaan, door Rijkswaterstaat voor onbepaalde tijd vooruit is geschoven. Ruud en Lenie de Ruiter, wiens huis in de oksel van de verbinding van de A27 en A15 staat, hadden geen goed woord over voor al die vertragingen: ,,Wij hebben vooral kritiek op Rijkswaterstaat. Eerst zou het werk aan de A27 in 2013 beginnen en nu wordt er helemaal geen datum meer genoemd. Wij zitten al jaren in onzekerheid en dat wordt nu alleen maar langer. Op dit moment weten wij niet wat ons boven het hoofd hangt. Kunnen we wel of niet in onze woning blijven. Investeren in ons huis durven we vanwege die onzekerheid niet meer. Dat de gemeente dit soort avonden organiseert, vinden we netjes, maar ook zij weten nog niet waar ze aan toe zijn.''

Ook was er vanuit de zaal kritiek op het ministerie. Dat heeft volgens een aantal aanwezigen gekozen voor goedkoop in plaats van duurkoop. Duidelijk werd tijdens de informatieavonden dat de betrokken inwoners graag op de hoogte willen blijven van de laatste ontwikkelingen. Trix van der Torren zegde toe te gaan onderzoeken of dit niet via de website van de gemeente zou kunnen.

Vooral de traagheid van het proces en de vele onduidelijkheden bleken menigeen een doorn in het oog, zo ook van Jolanda van Hoorne: ,,Ze kunnen op een schets wel aangeven dat de voetbalvelden kunnen blijven liggen, maar ze zijn ogenschijnlijk niet in staat om die schets door te trekken richting Scheywijck. Dan hebben de mensen duidelijkheid of ze kunnen blijven of moeten vertrekken. Nu heb ik het gevoel dat Rijkswaterstaat ons aan het lijntje houdt. Al met al ben ik er vanavond niet vrolijker en wijzer van geworden.''

advertentie
advertentie