Groots concert in Lingehaven

26 augustus 2011 om 00:00 Nieuws

'Vette pech' is in dit geval het understatement van het jaar. Want het Lingehavenconcert wordt een spektakel van groot formaat. Maanden voorbereiding, de inzet van honderden vrijwilligers, bijna net zo veel musici en niet te vergeten de sponsors maken van het concert in de Lingehaven een evenement dat zich met gemak kan meten aan zoiets als het Prinsengrachtconcert in Amsterdam.

GORINCHEM - De organisatie van het Lingehavenconcert dat op 9 en 10 september wordt gehouden volgen de weersvoorspellingen met argusogen. ,,Als het erg slecht weer is dan is alles voor niets geweest. Een jaar voorbereiding….weggegooid. Dan hebben we vette pech,'' concludeert Johan Boonekamp nuchter.

door Mirjam de Swart

,,We gaan er vanuit dat het weer gewoon goed wordt. Met doemdenken kom je er niet. Wij denken niet in problemen maar in oplossingen. Maar er is geen slecht weer scenario te bedenken voor dit evenement. Waar in Gorinchem heb je een podium waar je ruim 250 musici tegelijkertijd op kwijt kan en waar ruimte genoeg is voor honderden toeschouwers. Nergens…,'' vervolgt Johan Boonekamp.

De Marinierskapel, harpiste Lavinia Meijer, cabaretier Jandino Aspiraat en als klap op de vuurpijl het Orkest der Lage Landen. Maar ook: Orkest rond de Merwe, De Bazuin, Merwe Sinfonietta en Brassband Oefening en Uitspanning. De programmering van het Lingehavenconcert klinkt als een klok. ,,We bieden echt voor ieder wat wils. Je hoeft echt geen liefhebber of kenner te zijn van klassieke muziek,'' vertelt voorzitter Ed Braad.

In een week verrijst er een levensgroot drijvend theater in de Lingehaven. ,,Wist je dat de pontons waar het theater op gebouwd wordt worden gebruikt bij de wereldhavendagen in Rotterdam? Daar worden ze gebruikt om helikopters op te laten landen. Na afloop moeten ze als een speer naar Gorinchem gebracht worden, want dan zijn ze hier nodig. Geweldig toch dat zoiets kan in een stadje als Gorinchem,''vervolgt Ed Braad vol enthousiasme.

Anders dan vorig jaar duurt het evenement dit keer twee dagen. De eerste dag is er bijzonder veel aandacht voor de jeugd. De Marinierskapel verzorgt samen met Jandino Aspiraat een educatief concert waarbij stilzitten gewoonweg onmogelijk is. Raak in Cultuur heeft lesbrieven ontwikkeld zodat er in de klas alvast geoefend kan worden. ,,Ook hebben zij alles geregeld rondom het vervoer. Geweldig toch,'' aldus Johan Boonekamp.

Raak in Cultuur is slechts een van de vele betrokken partijen die van het concert een succes moeten maken. Aan de inzet van alle partijen zal het echter niet liggen. ,,Damen, Van Oord, allemaal denken ze geweldig mee. Maar ook kleinere partijen leveren waardevolle bijdragen. Van lunchpakketten voor de musici tot kussentjes voor onder de billen van de toeschouwers,'' vertelt Ed Braad.

,,Maar dat niet alleen. Hulde ook voor de omwonenden. Zij zitten de komende dagen wel in de herrie tijdens de opbouw en ook tijdens het concert zitten zij natuurlijk constant midden in het spektakel of ze dat nu willen of niet. Maar ze ondergaan het allemaal lijdzaam. Dat mag ook wel eens gezegd worden.''

Het enthousiasme van het tweetal is bijna niet te stuiten. Boonekamp:,,Het wordt zo ontzettend gaaf! Wat dacht je van de lasershow tijdens de Carmina Burana van Carl Orff. Zijn O Fortuna kent iedereen. Deze muziek wordt onder ander door Armin van Buuren gebruikt, maar is ook te horen in films en reclamespotjes.''

,,Of de special guest die zaterdag het podium betreedt. Wat er precies gaat gebeuren kunnen we nog niet vertellen, maar het komt er op neer dat hij muziek uit de lucht kan toveren. Neem maar van mij aan dat het publiek met open mond zal toekijken,'' vult Ed Braad snel aan.

Maar voor het zover is moeten de organisatie nog heel wat werk verrichten. ,,Het Lingehavenconcert beheerst mijn leven op dit moment,'' lacht Boonekamp. Zorgen over de afloop maakt hij zich niet. ,,Vorige jaar bleek al dat ons draaiboek tot in de puntjes klopte. Ik ga er nu vanuit dat dat weer zo is. De ervaring is er nu.''

Geen spannende momenten dus? ,,Nou," lacht Boonekamp, ,,er moet tijdens de opbouw nog wel een vleugel van 400 kilo vanaf de kade op het podium gezet worden. Dat ding moet niet getild worden, maar ze moeten hem laten zakken. Het is best spannend of dat allemaal gaat lukken,'' vertelt Boonekamp. ,,Maar,'' vervolgt hij snel, ,,wij denken in oplossingen en niet in problemen. Het gaat zeker goed komen.''

Voor het exacte programma en meer informatie over het Lingehavenconcert zie www.stadgorinchem.nl

advertentie
advertentie