'Je moet echt groene vingers hebben'

28 augustus 2011 om 00:00 Nieuws

GORINCHEM - Bij het zien van de kleurrijke voor- en achtertuin van Piet Golverdingen ziet iedereen gelijk dat er een persoon woont met een grote liefde voor fuchsia's. ,,Maar ik kan nog wel gewoon door mijn tuin lopen en ik heb achter genoeg ruimte overgelaten om fatsoenlijk te kunnen zitten, want het moet natuurlijk wel leuk blijven'', lacht Piet. Niet dat hij geen echte liefhebber is, want als hij op vakantie gaat, worden de bloemen uiteraard alleen verzorgd door een andere fuchsiahobbyist.

Nadat de kinderen te oud waren om nog mee te gaan naar de stacaravan en het pakken en sjouwen allemaal te veel werd, moest Piet een nieuwe hobby vinden. Als kind groeide hij op in een vrijstaand huis met veel groen eromheen. Tuinieren vond hij altijd al leuk en ook nu trok het hem meer dan ''iets als dammen''. In 1994, na een mislukte poging om geraniums te stekken, kwam hij terecht bij de fuchsia.

Tijdvullende hobby

,,Ik ben hele dagen bezig met de onderhoud van de fuchsia's. Het is leuk, maar je moet wel net als ik graag buiten zijn en het echt zien als een hobby. Er komt namelijk erg veel bij kijken, het is niet zo dat je de plant in een potje zet en klaar. Je moet echt groene vingers hebben'', aldus Piet.

In de kas in de achtertuin staan stekjes netjes in rijen in de stekbakken en krijgen voeding aan de hand van een speciaal voedingsschema. Op die lijst staat precies hoeveel de stekjes van welke voeding nodig hebben. ,,Daarnaast is de kwaliteit van potgrond ook erg belangrijk'', begint de fuchsialiefhebber uit te leggen. ,,Ik gebruik kokospit, omdat dat minder snel gaat schimmelen en omdat er geen vieze lucht aanzit.''

Ook de planten in de tuin krijgen meer dan genoeg aandacht van zowel Piet als zijn vrouw Jenny. Door de tuinen heen liggen zwarte buizen en slangen die onderdeel zijn van een druppelsysteem. ,,Zo krijgen de planten de juiste hoeveelheid water en door er nog voeding tussen te zetten, krijgen ze alles om goed te groeien.'' Daarnaast is het voor de groei van uiterst belang dat de fuchsia's zeer regelmatig nagelopen worden om alle besje te verwijderen.

Piet legt uit: ,,die zaadbesje hangen aan de bloem, zodra de bloemblaadjes eraf vallen en het besje blijft zitten, denkt de plant dat hij zich niet meer hoeft te vermenigvuldigen en stond hij dus met groeien. Maar omdat ik die besjes verwijder blijven ze mooi groeien.'' Met zijn 130 fuchsia's is het dan ook niet verwonderlijk dat het onderhouden van de fuchsia's een dagvullende hobby is geworden.

Trots

Uiteraard is de hobbyist ook lid van de Nederlandse Kring van Fuchsia Vrienden. De club is verdeeld in regio's en organiseert elk jaar meerdere bijeenkomsten. Als bestuurslid van een van die regioclubs is de Gorcummer mede verantwoordelijk voor het invullen van die dagen. Ook is er elke augustus een wedstrijd, waarin de hobbyist met de mooiste fuchsia de wisselbeker wint. Ook Piet heeft meerdere malen de eerste prijs gewonnen. Maar Piets grootste trots is toch wel de vijftienjarige fuchsia van een meter hoog die midden in zijn voortuin prijkt. ,,Het is niet alleen een mooie grote fuchsia, het is voor mij ook nog een unicum, want er zitten twee verschillende kleuren bloemen aan.''

Naast de vereniging, zet Piet zich ook in voor de Open Tuinen dagen. ,,Ik zet de route uit en ga langs de tuinen om aan de eigenaren te vragen of ze hun tuin willen opstellen voor het publiek. Daarnaast geef ik in mijn eigen tuin ook demonstraties stekken en oppotten. Ook geef ik in oktober een snoei workshop.

Mensen die willen weten hoe ze hun fuchsia winterklaar moeten maken, kunnen zich aanmelden via telefoonnummer 0183-622817 of mailen naar pggolverdingen@hotmail.com.

advertentie
advertentie