‘Maatregelen zijn tegenstrijdig’

27 september 2011 om 00:00 Nieuws

Wethouder Arnie Faro, tevens voorzitter van de Regionale Sociale Dienst (RSD), laat de Haagse bezuinigingsgolf niet zomaar over zich heen komen. De regio Gorinchem had het eigenlijk net zo goed voor elkaar. Er is veel geïnvesteerd en daar worden nu vruchten van geplukt. In het stadhuis wordt op Het Werkplein goed samengewerkt tussen UWV, RSD en werkgevers. De lijntjes zijn kort, het werkloosheidscijfer laag. De RSD heeft met haar werkwijze al verscheidene prijzen in de wacht gesleept, niet in de laatste plaats door de goede samenwerking met UWV.

Sluiting UWV spoort niet met nieuwe wetten GORINCHEM - Uitgerekend nu gemeenten er taken bij krijgen zoals de uitvoering van de Wet Werken naar Vermogen worden in het land tal van UWV-kantoren (de vroegere arbeidsbureaus - red.) gesloten. Gorinchem valt onder de eerste lichting: op 31 december 2012 gaat deze afdeling dicht. ,,En daarmee worden ons de middelen ontnomen om de nieuwe wetgeving goed uit te kunnen voeren.”

Afgelopen jaar werd duidelijk dat dit kabinet meer uitvoerend werk naar gemeenten schuift zoals de uitvoering van de wet Werken naar Vermogen, Jeugdzorg en de AWBZ. Bedrijven als de Avelingen Groep krijgen volop te maken met de nieuwe maatregelen. ,,Een goed functionerend Werkplein is juist nu van het grootste belang,” zegt Faro. ,,Door het UWV hier uit de samenwerking weg te trekken, zonder ook maar enigszins naar kwaliteit te kijken, gooi je het kind met het badwater weg. Een onbegrijpelijke actie; zo zonde. En zo tegenstrijdig ook: We moeten als gemeente de mensen achter de geraniums vandaan halen en aan het werk helpen, en tegelijkertijd worden ons de middelen daartoe ontnomen.”

Arnie Faro had direct na het eerste bericht over verhuizing van het UWV naar Dordrecht uit naam van de voorzitter en de directie van de RSD een protestbrief aan de RVB van het UWV gestuurd. ,,Wij hebben wel antwoord gekregen,” zegt hij. ,,De maatregel wordt niet teruggedraaid, maar ze willen wel komen praten.” UWV heeft namelijk wel wat verplichtingen in Gorinchem. Er loopt nog een huurcontract voor de ruimte in het stadhuis en zo zijn er meer praktische zaken. Ik weet niet wat dat gaat opleveren. We zullen er alles aan doen wat in ons vermogen ligt. Vast staat in ieder geval dat het niet handig is dat mensen uit Aalburg bijvoorbeeld straks naar Dordrecht moeten voor het UWV.”

Wethouder Faro benadrukt nog eens dat Het Werkplein een verzorgingsgebied heeft van een tiental gemeenten in drie provincies. Een tamelijk uitzonderlijke situatie. Deze regio is niet perse op Dordrecht georiënteerd, maar ook op Utrecht en Breda. Een landelijk gebied dat eigenlijk nergens bij hoort, met enkele grotere kernen zoals Leerdam en Gorinchem.

,,We hebben begrepen dat het aantal UWV-kantoren wordt teruggebracht naar dertig, ingedeeld volgens de arbeidsregio’s van de VNG in opdracht van de minister. Maar als je het zo bekijkt is deze regio wel een zelfstandige arbeidsregio met z’n typische kenmerken en een heel eigen karakter. Er zijn meer trends en ontwikkelingen waar wij, maar zeker ook het bedrijfsleven en het onderwijs rekening mee moeten houden, zoals krimp. In dit verband is de discussie Visie 2030 een hele belangrijke. Er komt van alles op ons af.”

De Gorcumse wethouder prijst in dit verband het initiatief van burgemeester Victor Molkenboer van Leerdam voor een denktank over het sociale stelsel. ,,We willen ook met ondernemers gaan praten en samen, met elkaar, naar oplossingen zoeken. Het wordt niet gemakkelijk. Er is veel creativiteit nodig. Maar we genieten hier gelukkig een grote maatschappelijke betrokkenheid. Samen doen, dat is ook een trend.” zegt Arnie Faro. ,,Iedereen moet meedoen, dat vinden wij echt. We moeten met z’n allen aan de bak.”

advertentie
advertentie