Reddingsteam blijkt hard nodig

27 september 2011 om 00:00 Nieuws

De opheffing van het duikteam kwam bij de Gorcumse brandweermannen als een klap in het gezicht. Alle opleidingen gevolgd, prachtig materieel voorhanden en plannen voor de toekomst. Dat viel allemaal even in het water. Er wordt landelijk gereorganiseerd. Gorinchem maakt vanaf 2013 deel uit van de Veiligheidsregio Zuid-Holland Zuid met Dordrecht als centrum. Alleen daar is nog een echt duikteam operationeel.

WORT komt vaak in actie GORINCHEM -,,Wie gaat er te water?’’ vraagt oefencoördinator Jack Blom van de Gorcumse brandweer aan de mannen. Ondertussen wordt de oranje snelle boot met een handige takel uit de Linge getild en netjes op de trailer gezet. ,,In één keer goed,’’ zeggen ze triomfantelijk. Het is dinsdagavond; de vaste oefenavond voor brandweermannen en het Wateroppervlaktereddingsteam, kortweg WORT.

Maar de Gorcumse brandweermannen hebben het er niet bij laten zitten en kozen, zij het enigszins mokkend, voor een alternatief: het WORT. Eigenlijk doen zij hetzelfde werk, met hetzelfde materieel, maar dan niet helemaal onder water. Het WORT blijkt hard nodig, want afgelopen twee weken zijn de mannen zeker vier maal in vliegende vaart uitgerukt.

Drijvende brancard

Op de kade van de Linge legt Jack Blom de groep de bedoeling van de oefeningen uit. Eén van hen raakt te water en de anderen moeten hem gaan redden; een paar keer zwemmend met een drijvende brancard en daarna een keer met de snelle boot. Een fluitje van een cent lijkt het wel, want zonder veel woorden weet kennelijk iedereen wat hij moet doen. De pakken zijn al aangetrokken, het materieel staat klaar.

,,Vorige week zijn we twee keer uitgerukt,’’ vertelt Jack Blom tussen de werkzaamheden door. ,,Op maandag was een schipper bij schilderwerkzaamheden in het kanaal tussen wal en schip geraakt. We kwamen te laat, maar we hebben hem wel gevonden. En er was een keer een rolstoel gevonden aan het water bij de Bataafse kade. We zijn met vier man naast elkaar de vliet doorgewaad, maar we hebben niemand gevonden. Je weet het maar nooit. Misschien was die rolstoeler gevallen of zo en in het water terecht gekomen. Dat had maar zo gekund.’’

Onderkoeling

,,Help, help,’’ roept Allart Rink terwijl hij in z’n pak midden op de Linge dobbert. Werner Neuschwanger komt hem zwemmend redden met een drijvende brancard, die aan een lang touw is bevestigd. Jack Blom trekt het tweetal snel terug naar de kant. ,,Het grootste gevaar is onderkoeling,’’ zegt hij. ,,Dat gaat zo snel. Eerst lig je in het koude water te rillen. Maar dat houdt al snel op en in een paar minuten tijd kan je zo onderkoeld zijn dat je onder water glijdt en verdrinkt. Het is voor ons daarom van het grootste belang er snel bij te zijn. Als slachtoffers erg koud zijn, hebben we goed materiaal om ze te helpen.’’

Achter in de speciale brandweerwagen is een brandcard met een warme deken waarin iemand helemaal kan worden ingepakt. En de brandweermannen kunnen ook reanimeren als dat nodig is. Het WORT beschikt over het complete materieel en de spullen die eerst door het duikteam werden gebruikt.

Donker

Even later is Allart Rink een stuk verder op de Linge in nood gekomen. Nu is de snelle boot nodig. Schipper Rob van Mourik zet de vaart er goed in. Het oranje watermonster kan met een snelheid van vijftig kilometer per uur naar een slachtoffer razen. Op de Linge gaat dat snel, maar nog vrij rustig.

Op groter water, zoals de Merwede, vliegt de rubberboot met sprongen over de golven en moeten inzittenden zich goed vasthouden. Het is nu al donker. Het slachtoffer is een beetje ‘suf van onderkoeling’ en roept niet meer zo hard. Gelukkig biedt het zoeklicht uitkomst.De boot blijft op kleine afstand en weer gaat een man te water om het slachtoffer te redden.

Snelle boot

,,Het draait bij ons allemaal om snelheid,’’ vertelt Jack Blom verder. ,,Op de Merwede hebben we natuurlijk ook de snelle veerboot Gorinchem X, met het bluskanon. Er kan natuurlijk op een schip brand uitbreken, waarbij ook mensen te water raken. Dan moet je van alle markten thuis zijn. We oefenen ook veel met gevaarlijke stoffen. Dat is nodig, want er wordt van alles en nog wat op de rivier vervoerd.’’

Wachtlijst

De oefeningen zitten er voor vanavond weer op. Geen biertje boven in de kantine, want de mannen hebben dienst. Het WORT is al met al bepaald geen overbodige luxe in deze waterrijke omgeving. Sommige brandweermannen vinden het wel jammer dat ze niet meer echt mogen duiken. Anderzijds zijn er meer kandidaten voor het WORT, juist omdat er niet meer gedoken wordt. Er staan er nu al tien op een wachtlijst.

advertentie
advertentie