Ruiters in actie voor ruiterpad in Lingebos

25 september 2011 om 00:00 Nieuws

GORINCHEM - Een goed begaanbaar ruiterpad in het Lingebos. Met deze wens klopten een aantal ruiters enkele maanden geleden aan bij Staatsbosbeheer, de eigenaar en beheerder van het Lingebos. Nadat Staatsbosbeheer eerst aangaf geen financiële middelen te hebben voor het realiseren van een ruiterpad lijkt er nu toch ergens een geldpotje te zijn.

door Mirjam de Swart

,,Maar dat wil zeker niet zeggen dat wij de totale kosten van het nieuwe pad gaan betalen. We hebben contact gehad met de gemeente Lingewaal en samen met hen hebben we genoeg geld om het bestaande pad op te knappen en om een bijdrage te leveren aan het nieuwe pad. Dit zal echter niet meer dan een kwart, of hooguit één derde van de kosten zijn,'' aldus Laura van der Pol, woordvoerder bij Staatsbosbeheer.

Ilse Bastmeijer, woordvoerder van de gezamenlijke ruiters reageert aangenaam verrast op de toenadering van Staatsbosbeheer. ,,Dit is goed nieuws. Daar zijn we zeker blij mee, maar het zal nog steeds een hele klus worden.'' De totale kosten voor het nieuwe pad bedragen minstens 30.000 euro. Een bedrag dat niet eenvoudig bij elkaar is gespaard. ,,Bovendien is het wel een beetje raar dat andere recreanten in het Lingebos wel op hun wenken worden bediend en niet zelf hoeven op te draaien voor de kosten.''

De ruiters klopten een aantal maanden geleden aan bij Staatsbosbeheer. Het bestaande pad is door de kleigrond en de overhangende takken slecht begaanbaar. Bovendien is dit pad niet geschikt voor minder ervaren ruiters omdat er geen zogenoemd 'rondje' gereden kan worden. ,,Het pad is meestal erg slecht begaanbaar. De grond is of een modderpoel door regenval of keihard door droogte. Bovendien is er wildgroei van struiken en onkruid,'' legt Bastmeijer uit.

Staatsbosbeheer is bekend met de problemen. ,,Doordat het huidige pad op kleigrond ligt veranderd het snel in een modderpoel bij regen. Binnenkort wordt de kleigrond van dit pad dan ook opengewerkt waardoor het water makkelijker afvloeit. Dat zou moeten helpen. Ook aan de overhangende takken zullen we wat gaan doen.''

Ondanks dat Staatsbosbeheer het huidige ruiterpad nu aan gaat pakken blijft er volgens Bastmeijer een grote wens naar een nieuw pad. ,,Het huidige pad is ook niet zo'n fijn pad voor minder ervaren ruiters omdat er niet op een veilige manier een rondje gereden kan worden. Bij het nieuwe pad, dat achter de camping langs moet gaan lopen, kan dat wel.'' Het nieuwe pad wordt bovendien bedekt met een laag zand waardoor de ruiters en hun paarden geen last meer hebben van een te natte of een te droge grond.

Een goed ruiterpad is overigens niet alleen in het belang van de ruiters. Het betekent meer veiligheid voor alle gebruikers van het bos. ,,Er zal minder irritatie zijn en bovendien versterkt het de algemene recreatieve functie van het Lingebos. Iedereen heeft baat bij een duidelijk ruiterpad,'' aldus Bastmeijer.

Wie dit project een warm hart toedraagt of informatie, hulp en ideeën heeft, kan contact opnemen met de gezamenlijke ruiters via: ruiterroutelingebos@hotmail.com.

advertentie
advertentie