Praten over de toekomst van de regio

29 september 2011 om 00:00 Nieuws

Bij Visie 2030 draait het om de inwoners van de regio

GORINCHEM -De Visie 2030 'Samen Krachtig' komt weer een stap dichterbij. Dit keer is het niet de overheid, die het beeld voor de toekomst bepaalt, maar de inwoners van de Alblasserwaard en de Vijfheerenlanden zelf. De tijd dat 'de overheid alles maar moet regelen' is voorbij.

,,Er komen ontwikkelingen op ons af, waarbij we als overheid deel uitmaken van een netwerk en de overheid hooguit sturend en/of faciliterend kunnen optreden,'' zeggen de drie burgemeesters Victor Molkenboer, Els Boot en Dirk van der Borg. Eén van de geconstateerde trends is dat steeds meer mensen hun zaken 'zelf voor elkaar willen maken'. Het vertrouwen in de overheid is minder geworden. Er breken onzekerder tijden aan.

De tijd van de verzorgingsstaat is wellicht voorbij, of misschien juist niet. Over dat soort zaken wordt maandag 10 oktober tijdens de tweede conferentie Visie 2030 verder gediscussieerd, dit keer met de bedoeling duidelijke beleidskeuzes te gaan maken. Dit hele traject bijeenkomsten, discussies en overleg zal in maart 2012 uitmonden in een visie voor deze regio. ,,Het zal zeker geen blauwdruk zijn,'' benadrukken de burgemeesters, ,,maar de visie kan wel richting geven aan te voeren beleid. Er moeten keuzes gemaakt worden.''

Het drietal nam het initiatief om in brede kring na te denken over trends, zoals krimp, globalisering, veranderende rol van de overheid, klimaatverandering, individualisering enzovoort. Hoe daarmee om te gaan? Hoe zien de Alblasserwaard en de Vijfheerenlanden er over twintig jaar uit? En wat kan de overheid daarbij doen? Zo zijn er tal van vragen gesteld en discussies gevoerd met onder andere gemeenteraadsleden, maar ook mensen uit het bedrijfsleven en het maatschappelijk middenveld. Zo zijn diverse sectoren zoals onderwijs, zorg, kerken, woningcorporaties enzovoort vertegenwoordigd in een sleutelgroep.

Maar eigenlijk zijn alle deelnemers aan de discussie - er hebben zich al 214 mensen aangemeld - een grote sleutelgroep en kunnen inwoners ook via nieuwe media deelnemen aan het project Visie 2030. De inwoners van de regio, daar draait het allemaal om. Ook bij een onderzoek van Motivaction, waarbij de inwoners zijn ingedeeld naar typen met bepaalde waarden/levensinstelling. Zo heeft Motivaction schattingen gedaan naar de bevolkingssamenstelling en scenario's van de toekomst geschetst. Beleid kan daarop inspelen. Peter Jobsen van Motivaction zal de uitkomsten van het onderzoek - de verscheidene scenario's - tijdens de conferentie van 10 oktober uit de doeken doen. Deze informatie is dan vertrekpunt voor de discussie, die tot keuzes moet leiden.

Alle deelnemers aan de conferentie leggen zelf ook een 'mentalitytest' af. Zij vormen daarmee als het ware een controlegroep. En na afloop van de conferentie wordt naar hun voorkeur voor één of meer scenario's gevraagd. Deze peiling wordt gelegd naast de uitkomst van de twee conferenties (de eerste werd in juni in de Evenementenhal gehouden). De tweede conferentie vormt een belangrijke leidraad voor de verdere ontwikkeling van Visie 2030.

De conferentie vindt plaats op maandag 10 oktober vanaf 19.30 uur dit keer in het Heerenlandencollege in Leerdam. Belangstellenden kunnen zich aanmelden viavisie2030@gmail.com. Discussie vindt ook plaats via www.twitter.com/visie2030 en Linkedin-groep Visie2030. Meer informatie is te vinden op www.alblasserwaardvijfheerenlanden.nl/visie_2030.

advertentie
advertentie