Anti-kraak uitkomst voor velen

4 oktober 2011 om 00:00 Algemeen

Marry Mouthaan is als oppas-oma één van de oudste van de 125 huurders van Villex Vastgoedbeheer uit Barendrecht. Haar eigen kinderen zijn allang volwassen en het huis uit. Haar huwelijk liep op de klippen. Onzekere tijden voor Marry Mouthaan. Villex heeft in Gorinchem 125 anti-kraakwoningen in beheer. Haar huisje aan het Hugo de Grootplein ziet er als een plaatje uit, maar zou 1 oktober gerenoveerd moeten worden. De werkzaamheden in de Lingewijk duren echter wat langer. Daardoor kan de oppas-oma hier nog even doorgaan met haar gastouderschap. Maar straks?

Villex beheert 125 woningen in Gorinchem GORINCHEM - ,,Met de echtscheiding kreeg mijn ex het huis en ik de meubels. Via Villex heb ik dit hele mooie huisje in de Lingewijk toegewezen gekregen. Hier kan ik mijn vijf oppaskindjes goed opvangen. Via het gastouderbureau komt er nog een zesde bij. Zo kan ik m’n eigen broek ophouden. En als je ‘s morgens die lieve snoetjes ziet lachen; daar doe je het toch allemaal voor?’’

,,Als ze hier weg moet proberen we een andere woning voor haar te vinden,’’ zegt Marijke Tholenaars van Villex. ,,Maar we kunnen nooit garanties geven.’’ Via het anti-kraaksysteem zijn veel mensen tijdelijk uit de brand. De meeste huurders zijn jonge mensen; starters, mensen die tijdelijk geen huis hebben, alleenstaanden na echtscheiding of in het geval van Marry senioren.

Villex bestaat nu tien jaar, vertelt directeur-eigenaar Rob Olivier. Aanvankelijk verzorgde hij tijdelijke huisvesting in de omgeving van Rotterdam en Haarlem voor mensen die in Nederland kwamen werken. Zo kwam hij in contact met woningcorporaties, die soms hele wijken op de schop nemen. Met anti-kraak wordt massale leegstand en alle ellende van dien voorkomen. Bovendien ontvangen de corporaties dan nog enige inkomsten uit de woningen en scheelt het verhuisvergoedingen. En bedrijven als Villex varen wel bij het stagneren van de huizenmarkt, zowel bij koop als bij verhuur.

De bewoners van Villex zijn meestal erg blij met hun nieuwe stek, ook al is dat een oude woning voor tijdelijk. De huurprijs bedraagt namelijk maximaal 150 euro per maand. ,,We maken vaak mee dat vaders na echtscheiding wel met de lasten voor hun huis blijven zitten, maar zelf geen kans zien goede nieuwe huisvesting voor zichzelf te financieren,’’ legt Rob Olivier uit.

Villex heeft ook huizen van particulieren, kantoorruimten en bedrijfsgebouwen in beheer. ,,Er staat veel leeg,’’ zegt Olivier, ,,Dat is zonde van de ruimte. In kantoren of schoolgebouwen kunnen kunstenaars of mensen met een bedrijf vaak goed uit de voeten. Het is mooi te zien als zo weer nieuwe initiatieven tot ontwikkeling kunnen komen.’’

Soms zijn er klachten uit de wijk. Te harde muziek, rommel in de tuin of iets dergelijks. Marijke Tholenaars komt dan kijken en binnen een week moet de betreffende huurder het in orde maken.

advertentie
advertentie