Voorleesloep op Regionale Hulpmiddelenbeurs in Gorinchem

6 oktober 2011 om 00:00 Nieuws

GORINCHEM - ,,Een leesbril of vergrootglas is niet de oplossing voor mensen die (ernstig) slechtziend zijn (geworden). Maar een beeldschermloep kan dan uitkomst brengen," weet Ben Saarberg van de gelijknamige firma uit Schelluinen.

Op de Regionale Hulpmiddelenbeurs, die op donderdag 13 oktober in Gorinchem wordt gehouden, demonstreert Saarberg de Vocatex, de voorleesloep van het Belgische bedrijf KOBA Vision. ,,In Nederland hebben wij het alleenrecht op de verkoop van producten van dat bedrijf. Met de Vocatex, waarvan nu ook een HD, high definition versie verkrijgbaar is, is het mogelijk om tekst te vergroten op een scherm van 22 tot wel 37 inch. En dat is ook geschikt voor slechtzienden met slechts een restvisus van ongeveer één procent. Een druk op de knop volstaat bovendien om een tekst te laten voorlezen'', verduidelijkt Ben Saarberg. Daarnaast presenteert hij op de beurs in Gorinchem nog een aantal andere hulpmiddelen. Daaronder ook een aantal brailleleesregels van het Duitse Baum.

Behalve Saarberg zijn er nog zo'n tien andere standhouders op de RHB present met een grote verscheidenheid aan hulpmiddelen. Zoals een apparaat dat de ondertiteling van de TV voorleest of speciale daglichtlampen, die een wereld van verschil uitmaken met conventionele verlichting. Maar wie informatie wil hebben over omgaan met een visuele beperking of gewoon eens wil praten, is ook van harte welkom.

,,De beurs is vooral bedoeld voor mensen die bijvoorbeeld ontdekken dat zij de laatste tijd hun stoel veel dichter naar de televisie moeten schuiven omdat ze anders de ondertiteling niet meer kunnen lezen.'' Aan het woord is Bas Barendregt, bedenker en organisator van het RHB-concept. ,,Totnogtoe zijn er door het hele land ruim 42 beurzen georganiseerd en die voorzagen, gezien het aantal bezoekers, in een duidelijke behoefte.''

De Regionale Hulpmiddelenbeurs op donderdag 13 oktober wordt gehouden in Wijkgebouw De Heul, Nieuwe Hoven 141 in Gorinchem, tel. (0183) - 623674. De beurs is te bezoeken van 10:00 tot 16:00 uur en is gratis toegankelijk. Naast een gratis kopje koffie is er veel persoonlijke aandacht en volop gelegenheid om hulpmiddelen met elkaar te vergelijken. Meer informatie over de RHB, over de deelnemers en alle andere beurzen die nog georganiseerd worden, is terug te vinden op: www.hulpmiddelenbeurs.nl.

advertentie
advertentie