Scheiden: Regel het goed, regel het samen

18 oktober 2011 om 00:00 Ondernemend

,,Als mensen twee jaar na hun scheiding tegen elkaar zeggen: ‘Dat hebben wij destijds goed geregeld,’ ben ik een tevreden mens.’’ Aan het woord is Yvonne van den Berg, scheidingsbemiddelaar en sinds de zomer van 2010 eigenaar van Resolve. Met haar achtergrond, zij was werkzaam in de psychosociale- en financiële dienstverlening, voelt zij zich als een vis in het water.

GORINCHEM - Ruim 32.000 echtscheidingen werden er in 2010 in Nederland uitgesproken. Dat een scheiding niet alleen financiële, maar ook emotionele aspecten met zich meebrengt, is een gegeven. Ook voor kinderen is een scheiding een hele stap. Resolve scheidingsbemiddeling heeft niet alleen oog voor de zakelijke kanten van een scheiding, maar ook voor het emotionele, met sterke aandacht voor communicatie en kinderen.

,,Het was een bewuste keuze. Ik heb altijd al een sterke drang gehad om van toegevoegde waarde voor mensen te zijn,’’ laat zij spontaan weten. ,,Een scheiding is een ingrijpende gebeurtenis, niet alleen voor de twee partners, maar ook zeker voor de kinderen. Het accent ligt bij ons dan ook op communicatie en de aandacht voor de kinderen. Gebrek aan communicatie is vaak de reden dat mensen uit elkaar groeien. Mensen die op het punt van scheiden staan, willen de zaken vooral goed regelen. Niet alleen op financieel gebied, maar ook op het gebied van bijvoorbeeld een ouderschapsplan. Anders gezegd, men wil op een goede manier ‘afscheid’ van elkaar nemen. Een scheiding via een advocaat is niet alleen duur, maar mondt vaak uit in een ‘hakken in het zand’ traject. Wij proberen er juist samen met beide partners uit te komen. Wij proberen rust en duidelijkheid te scheppen. Geloof me of niet, soms wordt er ook hartelijk gelachen tijdens die gesprekken.”

,,Naast het regelen van praktische zaken praten wij ook over de kinderen,” vervolgt zij haar verhaal. ,,Je mag als partners dan wel uit elkaar gaan, maar je blijft beiden ouder van het kind. Voor een kind is de scheiding van zijn of haar ouders een drastische stap. Zij zijn loyaal aan beiden en willen en kunnen geen keuze voor moeder of vader maken. Als je een kind vraagt of het bij papa of mama wil wonen hoor je vaak een ontwijkend antwoord: ‘Ik wil in ons huis blijven wonen’. Ook daarin bieden wij, met of indien gewenst zonder de ouders, ondersteuning. Het helpt vaak bij de verwerking. Als alles geregeld is, wordt het op papier gezet en gaat het verzoek om echtscheiding naar de rechtbank waar beide partners trouwens niet hoeven te verschijnen. Wij hanteren voor onze bemiddeling een vast tarief zo dat men weet waar men aan toe is. De hoogte van het tarief wordt vastgesteld tijdens het eerste gesprek, dat trouwens vrijblijvend en kosteloos is. Beide partners worden gedurende het gehele proces bijgestaan door dezelfde scheidingscoach. Wij streven er altijd naar om samen met de mensen te zorgen voor een goede afsluiting van hun relatie, zodat beiden weer verder kunnen gaan met hun leven.’’

uMeer informatie: Resolve scheidingsbemiddeling, Yvonne van den Berg, Tel: (0183)752073 of 06-81849255, vandenberg@resolve.nu of via: www.resolve.nu.

advertentie
advertentie