Mijlpaal voor 'Technasium' Merewade College

8 oktober 2011 om 00:00 Nieuws

GORINCHEM - Het Merewade College heeft onlangs de officiële Technasium plaquette in ontvangst genomen van de directeur van de Stichting Technasium, Judith Lechner. De uitreiking vond plaats in het LEF Future Center van Rijkswaterstaat, waar ook de 5 andere scholen van het netwerk Rivierenland hun predicaat hebben gekregen. Een belangrijke mijlpaal voor het Merewade College: de school mag nu officieel - als enige in de regio - onderwijs verzorgen volgens de exclusieve Technasium-formule.

Bij Technasium onderwijs draait het om nieuwe vaardigheden verwerven. Geen leraar die leerlingen alles uitlegt over de gebiedende wijs, of hoe een elektromotor werkt, maar zelf ontdekken, samenwerken, plannen, een actueel en complex probleem oplossen voor een echt bedrijf, en als team je oplossingen presenteren aan je opdrachtgever. Kortom: werken als een professional.

Deze formule heeft voor alle betrokkenen voordelen. In het Technasium-vak Onderzoek & Ontwerpen, dat vanaf klas 1 tot 5 havo/6 vwo wordt gegeven, worden leerlingen geprikkeld om echt na te denken, en dat denkwerk ook om te zetten in resultaat. Om de 10 weken kruipen zij in de huid van telkens een andere bètaprofessional, van milieudeskundige tot architect, van voedingsspecialist tot scheepbouwkundige, het kan van alles zijn. Op deze manier hebben zij bij het verlaten van school een goed beeld van de mogelijkheden en hun eigen wensen daarin. Docenten verkrijgen een gezonde naar buiten gerichte blik, zij ervaren het enthousiasme en de gretigheid van hun leerlingen, en staan als coach langs de zijlijn tijdens 'de wedstrijd'. En de overheid en het bedrijfsleven? Die roepen al lange tijd dat er meer goed opgeleide jonge bètaprofessionals zouden moeten zijn - nu dragen zij zelf hier direct aan bij.

De setting was zorgvuldig gekozen. Als netwerk hebben de betrokken scholen (Cals College te Nieuwegein, Niftarlake te Maarssen, JFC te Barneveld, RSG Lingecollege te Tiel, SG Cambium te Zaltbommel en het Gorinchemse Merewade College) allemaal een sterke band met water en infrastructuur: de core business van Rijkswaterstaat. Bovendien verkeert Rijkswaterstaat in een transitie van 'oude stijl' naar 'nieuwe stijl'werken. JolandeBaudet-Kors, die als leidinggevende binnen de Dienst Infrastructuur de bijeenkomst opende namens RWS: ,,Je zie bij ons de vastgeroeste stropdassen en grijze pakken plaats maken voor jong en bruisend enthousiasme. Wij staan te springen om jonge mensen die complexe technische vraagstukken oppakken met creativiteit, samenwerking en doorzettingsvermogen.'' Het LEF future center, de denktank van Rijkswaterstaat, is hier inspirerende een exponent van.

Tijdens de bijeenkomst hebben ook 15 docenten hun bijscholingscertificaat voor O&O in ontvangst mogen nemen. Het Technasium is dit jaar met 2 brugklassen van start gegaan op het Merewade College.

advertentie
advertentie