De gevolgen van een gebroken polsstok

23 oktober 2011 om 00:00 Nieuws

GORINCHEM - Het begon dit afgelopen seizoen voor de 19-jarige Lennart van Sluis uit Arkel allemaal met een gebroken polsstok. Hij kreeg een polsstok van een concurrent te leen en evenaarde prompt het 32 jaar oude clubrecord van AV Typhoon, wat al die tijd in handen was van Erik de Bruin. In een seizoen waarin hij de lat letterlijk en figuurlijk hoger legde voor zichzelf, gaat hij zich volgend seizoen richten op de tienkamp.

door Erik Schippers

Wat als Lennart op jonge leeftijd niet voor atletiek had gekozen maar toch voor voetbal? Net als veel jongens wilde Lennart op voetbal, maar na een paar potjes voetbal op straat kwam hij erachter dat dit niet zijn sport was. ,,Het ging er nogal ruig aan toe, toen had ik zo iets van toch maar niet.'' Atletiek sprak hem meer aan en nu bijna 15 jaar later heeft hij duidelijk een goede keuze gemaakt. Dit blijkt uit een vierde plaats bij het polsstokspringen op het NK voor junioren dit jaar met een sprong van 4.16 meter.

De progressie die hij heeft geboekt dit seizoen komt doordat hij vooral heeft getraind voor het polsstokspringen. Lennart roemt zijn trainer en grote voorbeeld Bert Vreeswijk, die hem nieuwe trainingsschema's gaf. ,,Ik had nu duidelijkere trainingsschema's, zodat je weet waar je aan toe bent.'' Ondanks zijn grote talent voor de polsstok heeft hij niet de ambitie om in de toekomst voor een Nederlands Record te gaan. ,,Ik wil vooral voor mijn plezier blijven sporten en me gaan richten op de tienkamp. ,,De tienkamp staat bovenaan zijn lijstje, dit vooral vanwege de veelzijdigheid qua onderdelen. ,,De trainingen zijn heel divers en ik zie het als een nieuwe uitdaging.''

Aankomend jaar wordt zijn eerste seizoen als senior. Hij weet dat het een grote stap wordt omdat hij het niet alleen tegen leeftijdsgenoten moet opnemen. ,,Nu moet ik het bijvoorbeeld ook gaan opnemen tegen de Nederlands kampioen polsstokspringen, zijn record is 5.50 meter. Het verschil tussen oudere senioren en jonge senioren is groot, ik ga alleen kijken naar mijn eigen prestaties en niet naar concurrenten anders is de lol er snel van af, want die zijn beter, sneller, sterker en hebben veel meer trainingsarbeid gehad.'' Een manier om de overgang naar senioren minder groot te laten worden is doormiddel van een nieuwe trainer. Hij gaat trainen onder leiding van Arno Tavenier in Dordrecht, waar een overdekte faciliteit het mogelijk maakt dat Lennart ook in de winter oefensprongen kan maken.

Lennart wordt volgend seizoen de nieuwe polsstoktrainer van Typhoon. ,,Ik wil anderen beter laten worden en ik zou het niet eens erg vinden als iemand mijn clubrecord zou verbreken aan wie ik training heb gegeven. Ik wil graag mijn expertise binnen polsstokspringen delen met de vereniging.'' Bert Vreeswijk stopt tijdelijk als trainer bij Typhoon en hierdoor krijgt Lennart hem onder zijn hoede. ,,De rollen worden omgedraaid, de pupil wordt de trainer en andersom wordt de trainer de pupil.'' Als trainer van de polsstokgroep bij Typhoon heeft Lennart nog één ambitie: ,,Ervoor zorgen dat Typhoon weer een grote groep enthousiaste polsstokspringers krijgt.''

advertentie
advertentie