'Wmo-beleid moet wel transparanter'

30 oktober 2011 om 00:00 Nieuws

Raad blij met

compliment

voor de zorg

GORINCHEM - ,,Daar sta je dan als gemeenteraadslid; net 26 jaar en de voorzitter is boos.'' Gemeenteraadslid IlhanTekir(GroenLinks) stond er donderdag tijdens de gemeenteraadsvergadering een beetje beteuterd bij te kijken. Bij de behandeling van het rapport van de rekenkamercommissie over de Wmo wilde hij juist 'het slimste jongetje van de klas' zijn.

In het Wmo-rapport doet de rekenkamercommissie de aanbeveling om meer open en transparant beleid te voeren. Dergelijke aanbevelingen staan in vrijwel alle rapporten van de rekenkamercommissie en IlhanTekir citeerde deze passages.

,,Die rapporten zijn al besproken en behandeld en niet te koppelen aan dit onderzoek,'' aldus burgemeester Piet IJssels.'' Maar Tekir kreeg bijval van PvdA-fractieleider Pierre Schefferlie en Cees van der Roest van Gorinchem Solidair, die, evenals andere raadsleden, constateren dat informatievoorziening en transparantie beter kunnen.

,,Dat was niet onze eerste zorg,'' reageerde wethouder Jack Oostrum, ,,toen we vier jaar geleden de uitvoering van de Wmo-taken op ons bord kregen. We hebben er in eerste instantie voor gezorgd dat de mensen de hulp krijgen, waar zij recht op hebben. We wilden 'geen gezeur met de Wmo' en dat is goed gelukt. Er zijn nagenoeg geen klachten en dit hele rapport is van A tot Z een groot compliment voor de uitvoerende mensen. Zij hebben meteen de handen uit de mouwen gestoken. Wij hebben het niet allemaal van te voren vastgelegd, daar was ook helemaal geen tijd voor.''

Uit het rapport blijkt dat Gorinchem een ruimhartig beleid voert als het gaat om toewijzing van hulp. ,,Je bent in Gorinchem beter af, maar het kost de gemeente wel meer,'' aldus een samenvattende constatering. De VVD liet bij monde van Attie Mager weten dat de uitgaven bij de bezuinigingen wel wat minder moeten worden. Maar Marjo Molengraaf (ChristenUnie) en Renate van Maaren (CDA) zetten er liever de schouders onder, liefst in samenwerking met kerken en andere organisaties, om te zorgen dat de zorg zo goed mogelijk blijft.

Tamara Hoogesteger (D66) citeerde uit de Volkskrant 'Gemeenten wacht een immense zorgtaak' en noemde nieuwe taken die nu op de gemeenten afkomen zoals de uitvoering van de AWBZ, Jeugdzorg en de Wet Werken naar Vermogen. ,,Andere doelgroepen, andere partners. Wij zijn niet voor 'ruimhartig' beleid, maar we moeten goed kijken wat individueel nodig is.'' Deze evaluatie van de rekenkamercommissie over de Wmo kan helpen bij de invoering van nieuwe taken.

En dat is nu precies de link, die burgemeester IJssels legt bij het aspect 'open en transparant'. Hij ziet de bui al hangen als die nieuwe taken komen. ,,We willen wel transparant zijn, maar informatie is niet altijd vooraf voorhanden. Ondertussen moeten we wel uitvoeren. Het belang van de klant staat voorop. We moeten wel een doe-gemeente blijven, zo is onze cultuur. De cijfers komen later dan wel op tafel en zolang er geen klachten zijn, nemen we aan dat het goed is geregeld.''

advertentie
advertentie