32 miljoen voor nieuwe scholen

30 oktober 2011 om 00:00 Nieuws

GORINCHEM - Met een hamerslag heeft de gemeenteraad donderdagavond besloten ruim 32 miljoen te investeren in schoolgebouwen over een periode van circa tien jaar. Het Integraal Huisvestingsplan Onderwijs (IHP) is op initiatief van de gemeenteraad en in overleg met alle betrokken onderwijsinstellingen tot stand gekomen.

,,Het duurde even,'' gaf wethouder Arnie Faro aan, ,,maar dan heb je ook wat.'' De gemeenteraad reageerde enthousiast op het heldere plan. Faro verduidelijkte dat de opzet van dit IHP is te komen tot een soort spoorboekje voor de komende jaren. In- en externe partijen zijn erbij betrokken. ,,Het is een dynamisch, levend document. Ons plan, dat weliswaar in de toekomst kan worden bijgesteld indien nodig.''

De prognoses voor de aantallen leerlingen zijn immers nooit helemaal zeker. Er wordt een krimp verwacht, maar dat geldt de komende jaren zeker niet voor de basisscholen in Gorinchem. Voor het voortgezet onderwijs ziet die situatie er anders uit. Eén van de doelstellingen van dit IHP is de onderwijs-locaties zo goed mogelijk te gebruiken en leegstand te voorkomen.

Bovenaan de lijst van 16 locaties prijkt de bouw van de nieuwe bredeschool Schuttersplein in Stalkaarsen met daarin onder andere de Samen Onderwegschool (2.2 miljoen). Deze school komt op de plaats van de Baanbreker, die nu wordt gesloopt. Op de planning voor 2012 en daarna staan verder: Nieuwbouw/uitbreiding Koelmanschool (1.1 miljoen), uitbreiding Tamboerijn (290.000), bouw bredeschool Lingeplein (2.2 miljoen) en de renovatie van de gymnastieklokalen Traverse, Elzenhof en Dr. Hiemstralaan. Voor 2013 en de jaren daarna staan nieuwbouw/uitbreidingen voor lyceum De Hoven (3.3 miljoen) en de Gomarus scholengemeenschap (4.6 miljoen) op het programma evenals de huisvesting voor de SBO Rotonde en SO Yulius. Andere projecten zoals de bouw van een grote bredeschool op Hoog Dalem (bijna 11 miljoen) volgen later.

De gemeenteraad was zeer te spreken over de gehanteerde werkwijze. Ali Koçak (PvdA) noemde dit de puzzel waarin diverse beleidslijnen bij elkaar komen. En hij gaf aan dat de prognoses voor aantallen leerlingen wel goed in de gaten moeten worden gehouden.

Rutger van Breemen (GroenLinks) toonde zich zo enthousiast over deze integrale werkwijze dat hij zich afvroeg of dat ook bij culturele instellingen en voor sport gebruikt kan worden. Het IHP bestaat uit twee delen; een strategisch- en een operationeel deel. In het strategisch deel geeft de gemeente aan dat leegstand van lokalen zoveel mogelijk moet worden voorkomen. Bij groei wordt dus eerst in de omgeving gekeken naar mogelijkheden voor huisvesting. ,,Eerst in de wijk kijken,'' aldus Rutger van Breemen. ,,Het kan toch niet de bedoeling zijn dat er straks bussen met kinderen door de hele stad gaan rijden.''

advertentie
advertentie