Led-verlichting waarschuwt automobilist op Banneweg

17 november 2011 om 00:00 Nieuws

GORINCHEM - De voetgangersoversteekplaatsen op de Banneweg, bij het Beatrix ziekenhuis, zijn sinds mei van dit jaar voorzien van led-verlichting. De gemeente Gorinchem brengt deze op 17 november op ludieke wijze onder de aandacht met de LedMan en de actie 'Let op! Bij Led aan'. Tussen 16.30 en 19.30 uur helpt de LedMan om voetgangers te attenderen op het gebruik van de led-verlichting tijdens het oversteken.

Bij de oversteekplaatsen bij de hoofdingang van het ziekenhuis en nabij de spoedeisende hulp gebeurden een aantal bijna-ongevallen. De twee tweebaanswegen, voorzien van een flinke tussenberm, zijn hier vooral de oorzaak van. Daarom is bij deze twee zebrapaden gekozen om extra aandacht te vragen voor de verkeersituatie met behulp van led-verlichting op de rijbaan. Deze oplichtende oversteekplaatsen stimuleren voetgangers daarnaast om via de zebrapaden over te steken.

Wethouder verkeer Trix van der Torren: ,,Het vergroten van de verkeersveiligheid heeft voor de gemeente Gorinchem topprioriteit. De Banneweg is een drukke weg waar de afgelopen jaren een aantal keren een bijna-ongeval voorkwam. Voor de gemeente Gorinchem was dat een reden om tot actie over te gaan en te kijken wat er beter kan.''

Een led-oversteekplaats is een gewoon zebrapad waarbij energiezuinige led-lampjes zijn aangebracht op de uiteinden van de witte strepen aan de zebra's. Voetgangers die gebruikmaken van deze oversteekplaats kunnen deze zelf met een knop aanzetten, waardoor ze gaan knipperen. Zo attenderen zij automobilisten op het feit dat er iemand gaat oversteken of aan het oversteken is. Meer veiligheid dus voor de overstekende voetgangers.

De gemeente Gorinchem vindt verkeersveiligheid belangrijk. 'Let op! Bij led aan' is één van de reeks acties die de gemeente Gorinchem inzet om het aantal verkeerslachtoffers te verminderen. 'School op Seef' en 'Totally Traffic' zijn hier twee voorbeelden van. Daarbij is er een dalende trend merkbaar in het aantal ongevallen in Gorinchem (van 58 slachtoffers in 2006 naar 10 slachtoffers in 2010).

advertentie
advertentie