GKV maakt hardhandig kennis met hoofdklasse

20 november 2011 om 00:00 Nieuws

GKV weet sinds zaterdagavond hoe het is om in de hoofdklasse uit te komen. De kersverse Gorcumse promovendus die voor het eerst in haar 82-jarig bestaan op het één na hoogste vaderlandse korfbalniveau uitkomt, ging roemloos met 14-26 ten onder tegen een beter en geroutineerd KCC uit Capelle aan den IJssel. Zeker na de eerste dertig minuten vertoonde het Molenburgse korfbalbolwerk haarscheurtjes en was de wedstrijd snel beslist. Leon Kwakernaat, dit seizoen hoofdcoach van de Gorcumers, keek niet echt op van de nederlaag. ,,Wij hebben een erg jonge ploeg met een gemiddelde leeftijd van twintig jaar. Dan moet je op dit niveau nog veel ervaring op doen. Het verlies tegen KCC was voorzien. Deze ploeg behoort samen met KVS, Eibernest en Tempo tot de titelfavorieten. Wij moeten de punten zien te pakken tegen de overige drie ploegen en hebben dat vorige week tegen Tweemaal Zes ook gedaan toen we daar met 24-26 wisten te winnen. Handhaving is dit seizoen ons ultieme doel en als wij dan ook nog eens twee ploegen onder ons weten te houden, is de missie helemaal geslaagd'', aldus de Hardinxvelder.

GORINCHEM - Na een prima overwinning op Tweemaal Zes, vorige week in Maartensdijk, trad GKV zaterdag in eigen huis aan tegen titelkandidaat KCC. De kersverse hoofdklasser wist in de afgeladen sporthal geen vervolg aan de goede seizoensouverture geven. Naast een afgetekende 14-26 nederlaag kwamen de Gorcumers er op harde wijze achter dat presteren op het één na hoogste korfbalniveau iets anders is dan een divisie lager. Vooral op slimheid en conditie werden de mannen en vrouwen van coach Leon Kwakernaat afgetroefd door de geroutineerde tegenstander. Door Gerard Droog

Met Gertjan Meerkerk weer binnen de gelederen, hij kwam terug van een pinkblessure, beschikte Kwakernaat over een nagenoeg complete selectie. In de afgeladen en sfeervolle sporthal gingen de toeschouwers er eens goed voor zitten om het thuisdebuut van de nieuwe hoofdklasser bij te wonen. Behoudens het eerste kwartier, liep het Gorcumse achttal echter al snel achter de feiten aan. Tot de 2-2, twee strafworpen van Eliza Roest, liepen de Capellenaren snel uit naar 2-6. De thuisploeg kwam in het eerste bedrijf niet meer dichterbij en keek steeds tegen een marge van vier punten aan. GKV speelde in die periode onrustig, leed te veel onnodig balverlies en was in de afwerking niet secuur genoeg. De 9-13 ruststand gaf de verhoudingen binnen de lijnen dan ook goed weer. Het tweede bedrijf was nog geen vijf minuten oud, toen een 9-16 tussenstand op het scorebord prijkte. Het geloof in eigen kunnen ebde daarna zienderogen weg bij de Gorcumers en ook conditioneel moesten zij de meerdere in de bezoekers erkennen. Diezelfde bezoekers liepen daarna eenvoudig uit naar een 14-26 eindstand. Twee punten rijker, maar de thuisploeg met een illusie armer achterlatend. Gertjan Meerkerk, die tien minuten voor tijd gewisseld werd, stak de hand na afloop in eigen boezem. ,,Ik scoorde als spits gewoon te weinig en dan is het logisch dat je naar de kant gehaald wordt. Vanavond hebben wij een lesje in intelligent korfbal gehad van een geroutineerde en betere tegenstander. Wij kwamen steeds een stap tekort waardoor er bij ons van alles mis ging en wij niet aan scoren toekwamen'', besloot de 18-jarige Hardinxvelder. Doelpuntenmakers GKV: Eliza Roest (7x), Niels Zandee (4x), Gertjan Meerkerk (2x), Rudolph Dekker (1x).

advertentie
advertentie