Jort houdt jongeren van de straat

21 november 2011 om 00:00 Nieuws

Geldschieters gezocht voor waardevol project

GORINCHEM - Toen Carolien Leusink deze zomer een groepje jongeren van 15 a 16 jaar achter haar huis zag indrinken voor het uitgaan en vervolgens laveloos over de grond zag kruipen brak haar hart. Hier moest iets aan gedaan worden. Zo ontstond het idee voor Jort, het Jongeren Order en Rescue team. Een team voor en door jongeren.

door Mirjam de Swart

Carolien Leusink runt samen met haar man een opvoedkundige praktijk in de binnenstad van Gorinchem. Met Jort wil ze net als in haar praktijk gebruik maken van de kracht van de jongeren. ,,Ik zag dat het die zomer om intelligente jongeren ging. Daar moet je dan gebruik van maken. En van hun bravoure. Die bravoure en intelligentie moeten ze alleen op de juiste manier leren gebruiken,'' legt Carolien Leusink uit.

Voormalige raadslid Trudie Sommeling en een vader van een cliënt van Leusink sloten zich aan en samen werkten zij het idee verder uit. Jort moet niet alleen een plek worden waar dit soort probleemjongeren worden opgevangen. Het moet een plek worden waar jongeren worden opgeleid zodat ze in de toekomst een belangrijke bijdrage kunnen leveren aan de maatschappij. ,,De opleiding gaat twee jaar duren. Twee avonden in de week komen de jongeren bij elkaar om van alles te leren over ehbo, teambuilding, waarden en normen en respect.'' Jongeren worden via school, politie, de hulpverlening doorverwezen naar Jort. Via een intensief intake-gesprek wordt vervolgens gekeken of de jongeren inderdaad geschikt zijn.

Het drietal zocht vervolgens contact met diverse hulpverlenende instanties in de regio en allemaal reageerden zij enthousiast op de plannen. ,,De politie is bijvoorbeeld bereid de jongeren een korte snuffelstage te laten lopen, de ehbo-vereniging steunt ons en wil de ehbo-lessen verzorgen, Sportschool Breedveld wil zich inzetten voor het onderdeel teambuilding. En zo zijn er nog veel meer partijen te noemen, zoals bijvoorbeeld de reddingsbrigade en het Rode Kruis, die een bijdrage willen leveren aan het Jort. Kortom, het idee werd met open armen ontvangen door iedereen aan wie we het presenteerden.''

Extra zuur was dan ook het bericht dat ze vanuit de gemeente kregen toen ze het subsidieverzoek indienden. Leusink: ,,Om het allemaal voor elkaar te krijgen is geld nodig. De jongeren moeten wat ons betreft gratis aan deze opleiding deel kunnen nemen anders wordt de drempel te hoog. De gemeente wees ons verzoek echter af. Eerst omdat ze vonden dat er al soortgelijke projecten lopen in de stad. Later kwam de aap uit de mouw: ze hebben er geen geld voor over. Onbegrijpelijk.''

Sterft het Jort hiermee een stille dood? Als het aan Leusink en Sommeling ligt absoluut niet. ,,Het zou het mooist zijn als er een miljonair bereid is om ons project te steunen voor langere tijd. Als dat niet lukt willen we proberen sponsors te zoeken in het bedrijfsleven. Ook hebben we organisaties zoals het Oranjefonds en de Rotary aangeschreven. Misschien dat zij iets voor ons kunnen betekenen. Het zou zonden zijn als dit project geen doorgang vindt. Mocht het hier in Gorinchem niet lukken gaan we ermee naar een andere gemeente.''

Om het Jort team op te kunnen starten denkt het tweetal het eerste jaar zo'n 30.000 euro nodig te hebben. In het tweede jaar liggen de kosten hoger omdat er dan twee groepen draaien. ,,Maar uiteindelijk levert het de maatschappij heel veel op. Ze kunnen worden ingezet bij grote evenementen zoals bijvoorbeeld het zomerfeest om bijvoorbeeld de politie en het Rode Kruis te assisteren. De jongeren krijgen op deze manier een veel beter zelfbeeld en dat werkt uiteindelijk ook weer door naar andere jongeren. Die zien in dat ze veel meer kunnen met hun leven dan op straat rondhangen onder invloed van drank en drugs,'' besluit Leusink haar pleidooi.

Wie Caroline Leusink en het Jort-team wil helpen of meer informatie wil over het project kan bellen naar 0183 - 636039 of naar Trudie Sommeling: 06. 10323847.

advertentie
advertentie