A15 in Rivierenland loopt vast

21 november 2011 om 00:00 Nieuws

GORINCHEM - Op de A15 in Rivierenland staan elke dag files. De problemen doen zich vooral voor bij de aanwezige op- en afritten zoals bij Echteld (afrit 34). Ter hoogte van knooppunt Gorinchem is sprake van een verminderde doorstroming. In de avondspits zijn er in de oostelijke rijrichting op de A15 ernstige doorstromingsproblemen. Op werkdagen concentreren de files zich tussen knooppunt Deil en Echteld (afrit 34). Nabij knooppunt Deil en de op- en afritten Geldermalsen (30) en Meteren (30a) is de vertraging ernstig. Dit blijkt uit een onderzoek van de Kamer van Koophandel Midden-Nederland.

Met het oog op de groei van het verkeer zijn maatregelen op korte termijn nodig. De A15 is immers dé snelweg voor ontsluiting van de regio Rivierenland en de belangrijkste verbinding tussen de Rotterdamse haven en grootstedelijke gebieden in Nederland en Duitsland. Het bedrijfsleven wil samen met (regionale) overheden naar oplossingen zoeken voor de knelpunten op de A15 in Rivierenland. Het bedrijfsleven stelt voor een gezamenlijke lobbyorganisatie op te richten die gerichte acties onderneemt om structurele oplossingen voor de A15 te realiseren. Met het oog op de aanleg van de Tweede Maasvlakte en het doortrekken van de A15 tot aan de A12 moeten er oplossingen komen voor de hele A15-corridor. Dat kan variëren van spitsstroken, informatiepanelen boven de weg tot aan grootschalige verbreding.

Uit metingen van Rijkswaterstaat komt naar voren dat het verkeersaanbod op de A15 in Rivierenland varieert tussen de 58.000 en 68.000 motorvoertuigen per etmaal. Richtlijnen geven aan dat 2 x 2 autosnelwegen 63.000 à 70.000 motorvoertuigen per etmaal kunnen verwerken. Dit betekent dat de A15 in Rivierenland de maximale capaciteit heeft bereikt. Vooral tussen de knooppunten Deil en Valburg is dat het geval.

Het onderzoek is uitgevoerd door de KvK Midden-Nederland in samenwerking met EVO, TLN, VNO-NCW en MKB Midden. Het werd op 21 november door KvK-voorzitter Michaël Kortbeek aangeboden aan Wieneke Buurman, voorzitter Programmaraad Bereikbaar Regio Rivierenland tijdens de officiële opening van het nieuwe KvK-regiokantoor in Tiel.

advertentie
advertentie