Breed onderzoek naar woningbehoefte

5 december 2011 om 00:00 Nieuws

GORINCHEM -In het kader van de raadsopdracht Wonen wordt de woningbehoefte onderzocht in de aanloop naar een nieuwe Woonvisie. Hierbij wordt uitgegaan van een groeiscenario voor Gorinchem en wordt rekening gehouden met alle doelgroepen, naast het grote aantal verwachte senioren. Burgemeester Piet IJssels trok tijdens de presentatie en de discussie over deze raadsopdracht nadrukkelijk aan de bel. ,,Het Gorcumse bedrijfsleven is de grote banenmoter voor de regio, maar kampt ook met vergrijzing. De komende twintig jaar zullen velen met pensioen gaan, maar voor hen is nog geen vervanging. Te weinig jongeren volgen opleidingen die hierbij aansluiten. ,,Het gaat om honderden banen,'' aldus IJssels. ,,Als we niet aan die behoefte kunnen voorzien, zullen bedrijven vertrekken uit deze regio.''

Gorinchem rekent zichzelf tot een stedelijke omgeving. In de Visie 2030 voor de Alblasserwaard en de Vijfheerenlanden wordt een krimp van de bevolking verwacht, maar voor Gorinchem ligt een groeitaak. Door de crisis is de bouw de afgelopen jaren vertraagd. Maar er zal weer een tekort op de woningmarkt komen, is de verwachting. De oude Woonvisie wordt herzien. In Gorinchem is het woningbestand verdeeld over 60 procent huur een 40 procent koop. Het streven was die verhouding om te keren en een evenwichtiger verdeling tussen Gorinchem-Oost en -West te realiseren. Dat is niet helemaal gelukt.

Om er achter te komen wat de werkelijke woningbehoefte is, wordt dat nu onderzocht. Er vertrekken bijvoorbeeld jaarlijks duizend inwoners, maar het is niet duidelijk waarom. De bevolking zal meer vergrijzen. In de periode 2010-2040 wordt een verdubbeling van het aantal 75-plussers verwacht. Velen van hen zullen alleenstaand zijn. ,,De mensen leven langer, het aantal huishoudens zal toenemen,'' aldus werden prognoses gepresenteerd.,,En er is voortaan scheiding tussen Wonen en Zorg.''

Bij het woningbehoefte onderzoek wordt nadrukkelijk rekening gehouden met alle doelgroepen; lagere-, midden- en hogere inkomensgroepen, vitale ouderen, starters, gehandicapten, arbeidsmigranten, mobielen en éénpersoonshuishoudens. Al deze woonwensen worden geïnventariseerd. Met woningcorporatie Poort6 worden prestatieafspraken gemaakt. Maar niemand weet hoe de vrije woningmarkt zich zal ontwikkelen de komende jaren.

Gorinchem kiest in het kader van Visie 2030 voor een open scenario met meer ruimte voor wonen en werken en realiseert zich dat er nieuwe inwoners moeten kunnen komen ten behoeve van onder andere het bedrijfsleven. De Arkelstad wil de aangekondigde krimp zo veel mogelijk beperken.

advertentie
advertentie