Europees Masters Record voor Biesboschzwemmers

11 december 2011 om 00:00 Nieuws

WERKENDAM - Tijdens de laatste wedstrijd van de Zuidelijke Cirkel, een wedstrijdencyclus van zes wedstrijden voor zwemmers vanaf 20 jaar, hebben Arjon de Bok, Marjo Goelema, Harry Cornet en Annette Wijnja een Europees Masters Record (EMR) gezwommen. Zij deden dit op de 4 keer 100 wisselslag gemengd in de categorie 160+. Behalve dit record zijn er nog twaalf clubrecords, drie Brabantse en een Zuidelijke Cirkel record gesneuveld.

Enkele maanden keken Arjon, Marjo, Harry en Annette al uit naar deze wedstrijd om het record te verbeteren. De tijd die verbeterd moest worden was 4 minuten en 43 seconden en nog een beetje. De Werkendammers slaagden dik in hun missie. De klok stond stil na 4 minuten 40,96 seconden. Dit was een verbetering van ruim twee seconden. De tijd was dus goed voor een Europees, maar ook Nederlands, Brabants, Zuidelijke Cirkel en clubrecord bij de masters. Hiermee was de toon van de wedstrijd gezet. Het resulteerde behalve in de vermelde records ook nog in acht persoonlijke records.

Persoonlijke records waren er voor Sabrina Amperse op de 25 vlinderslag. Behalve het persoonlijke record is zij nu ook recordhoudster van Brabant op deze afstand. In de categorie tussen 30 en 34 jaar is er nog niet eerder zo snel op deze afstand gezwommen. Harry wist zich ook te verbeteren op de 25 vrije slag en vlinderslag. Beide tijden betekende ook verbeteringen van de Brabantse Masters Records (BMR) bij de heren tussen 40 en 44 jaar. Arjon komt uit in dezelfde categorie en verbeterde zich ook op de vlinderslag sprint.

Mark Visser en Kim Wijnja vallen beide in de categorie tussen 20 en 24 jaar wisten ook persoonlijke tijden aan te scherpen. Mark deed dit op de vrije slag sprint, terwijl Kim zich drie keer verbeterde. Zij verbeterde zich op de 25 en 50 'vrij' en de 25 vlinderslag.

Aan het einde van de wedstrijd wist een dames ploeg op de 4x25 meter vrije slag ook nog een Zuidelijke Cirkel record te zwemmen. Op deze afstand worden geen records bijgehouden in Nederland en Brabant. Sabrina, Marjo, Kim en Annette waren bijna 0,2 seconden sneller dan de oude tijd.

Na de wedstrijd werden enog klassementsprijzen uitgereikt. Bij de Werkendammers vielen Kim, Annette, Sabrina, Harry, Arjon en Pieter Visser in de prijzen. Kim en Annette wisten in het klassement over 2x25 en 2x50 meter vrije slag en de wisselslag sprint (25 vlinderslag, rugslag, schoolslag en vrije slag) de eerste plaats op te eisen. Kim bij de 20-plussers en Annette bij de 40-plussers. Bij de dames wist Sabrina in het vrije slag klassement een tweede plaats te halen bij de 30-plussers. Bij de heren waren er drie prijzen. Harry wist in het klassement van 25, 50, 100 en 200 vrije slag de eerste plaats bij de 40-plussers op te eisen, terwijl Arjon deze prestatie wist neer te zetten op de wisselslag sprint. Pieter haalde bij de 50-plussers een derde plaats in het wisselslag klassement.

Eind januari gaan een aantal masters in Terneuzen deelnemen aan de Open Nederlandse Masters Kampioenschappen op de korte baan. In mei zal er een delegatie starten in het 50 meter bad van Eindhoven, voor de lange baan editie. Voor Annette, Arjon en Harry en misschien nog wel meer masters zal dit allemaal dienen als voorbereiding op de Wereld Kampioenschappen die in juni 2012 in Italië gehouden gaan worden.