Stichting Kindercentra Gorinchem in beweging

14 december 2011 om 00:00 Nieuws

GORINCHEM - De Stichting Kindercentra Gorinchem (SKG) exploiteert 5 Kinderdagverblijven, 12 BSO locaties, 10 Peuterspeelzalen en een Gastouderbureau in Gorinchem. Ook zij worden volgend jaar geconfronteerd met de forse bezuinigingen op de kinderopvang die door het kabinet zijn aangekondigd. Hoe gaat de SKG hiermee om en belangrijker nog: wat betekent dit voor de kinderopvang in Gorinchem? Dick Bouwman, directeur/bestuurder van Stichting Kindercentra Gorinchem beantwoord een aantal belangrijke vragen over deze veranderingen.

De overheid gaat fors bezuinigen op de kinderopvang. Wat betekent dat voor de kinderopvang?'

Dat is op dit moment nog niet goed in te schatten. Diverse percentages betreffende vermindering van de vraag naar kinderopvang worden genoemd. Deze cijfers zijn daarbij nogal regio afhankelijk. Uit wetenschappelijk onderzoek is in ieder geval zichtbaar geworden dat kinderopvang een belangrijke economische meerwaarde voor de samenleving vertegenwoordigt. Kinderopvang is veel meer dan een kostenpost. We kunnen hierop niet zomaar op bezuinigen zonder welvaartsverlies. Overigens is Kinderopvang niet alleen een arbeidsmarktinstrument. Kinderopvang is zeer belangrijk voor de ontwikkeling van jonge kinderen en dus van groot maatschappelijk belang..

En wat betekenen de bezuinigingen voor de SKG?

De bezuinigingen van de Rijksoverheid hebben invloed op de tegemoetkoming voor ouders in de kosten van kinderopvang. De ouders zullen in 2012 minder ouderbijdrage van de Rijksoverheid ontvangen. De hoogte van deze bijdrage is inkomensafhankelijk. De verwachting is dat een (nog onbekend) aantal ouders minder kinderopvang zal afnemen. Vooralsnog is deze tendens binnen de SKG nauwelijks waarneembaar. De gemeentelijke bezuinigingen op het peuterspeelzaalwerk in de afgelopen jaren zijn wel van invloed. Toch verwacht de SKG (mede vanwege een beperkte vermindering van instroom van het aantal kinderen en de VVE subsidie van het Rijk) het vereiste en gewenste kwaliteitsniveau binnen deze werkvorm in de komende jaren te kunnen behouden.

De SKG gaat voor kwaliteit, waaruit blijkt dat?

De SKG gaat voor maximale kwaliteit vanuit de gedachte dat kinderen van 0-4 jaar in de belangrijkste en snelst verlopende ontwikkelingsperiode van hun leven bij de SKG komen. De SKG heeft zich verbonden aan het Convenant Kwaliteit Kinderopvang, dat is opgesteld door de Kinderopvangbranche, de vakbonden en de belangenvereniging voor ouders in de kinderopvang (BoinK). Tevens is de SKG een gecertificeerde kinderopvangorganisatie. Hetgeen betekent dat in een cyclus van 2 à 3 jaar alle werkprocessen binnen de SKG worden doorgelicht en waar mogelijk verbeterd.

Maar wat vinden de ouders (de klant) van de kwaliteit van de SKG?

De SKG heeft in de maand oktober 2011 een tevredenheidonderzoek onder ouders en medewerkers gehouden. Uit dit onderzoek bleek dat de ouders zeer tevreden zijn over de kwaliteit van de kinderopvang binnen de SKG. De peuterspeelzalen scoren gemiddeld een 7.7, de kinderdagverblijven scoren gemiddeld een 8.1, de BSO een 7.6 en het Gastouderbureau scoort een 8,0.

En de medewerkers, vinden zij het fijn om bij de SKG te werken?

De medewerkers zijn ook zeer tevreden over hun SKG. Zij scoren tussen 7,5 en 8,1 waar het gaat over: arbeidsomstandigheden, communicatie, leidinggevenden, stafbureau en werkbeleving. Ook deze scores zijn ruim boven het landelijke gemiddelde. En ook Ik, als directeur/bestuurder, vind het elke dag een voorrecht om in deze organisatie met zoveel enthousiaste en gedreven mensen te mogen werken.

Voor nadere informatie: tel. 0183 - 660692. www.kinderopvanggorichem.nl

advertentie
advertentie