Jazzfestival zoekt kameraden

16 december 2011 om 00:00 Nieuws

Steun gezocht

voor jubileum

in barre tijden

GORINCHEM - De mensen van de stichting Jazzfestival Gorinchem zetten zich schrap. Het Gorcumse festival bestaat in 2012 veertig jaar, net in een tijd waarin allerlei cultuur wordt gekortwiekt. De organisatie heeft voor het jubileum een programma opgezet dat klinkt als een klok, dat zeker oud en jong zal plezieren en velen naar de Arkelstad zal lokken, maar alle musici zijn vooralsnog alleen gereserveerd in afwachting van financiering.

Bekende namen prijken op het programma voor het festival dat van 19 tot en met 22 april wordt gehouden. Er worden momenteel onderhandelingen gevoerd met de Amerikaanse vocaliste Lillian Boutté en haar Jan Luley Trio (bekend van de 1e Jazz-Gospeldienst in 1987), de Ramblers Radio Show, the Tiny Little Bigband, het Kindermuziektheater Miles en Tram7 en vele anderen. De vier podia zijn verdeeld over de binnenstad: Grote Markt, Varkenmarkt, Arkelstraat bij Busato en in de steeg Driekoningenstraat komt een speciaal podium voor de kinderen. Op de vrijdagavond is er weer een jazz-kroegentocht en uiteraard wordt het winkelend publiek zoals ieder jaar getrakteerd op de vrolijke noten van diverse looporkesten.

Grote omslag

Voorzitter Thomas van Duijn trekt al weer acht jaar de kar van het jazzfestival. Hij heeft in die jaren veel vernieuwingen doorgevoerd. Leek het festival aan het begin van zijn voorzitterschap verloren te gaan, de afgelopen twee, drie jaren trok het vierdaagse evenement 20.000 bezoekers naar de stad. Voor de omslag naar een breder programma met een mix van classic en moderne jazz gaf de gemeente een stevige steun. Vanaf dat moment was bijvoorbeeld ook de kroegentocht op de vrijdagavond gratis te bezoeken. Het hele festival is nu gratis en wordt op vier podia in de stad gehouden. Alleen voor de jazz-cruise wordt nog een entree gevraagd.

Het veertigjarig bestaan is eigenlijk best heel bijzonder. Het festival in Gorinchem behoort namelijk samen met die in Breda en Den Bosch tot de oudste in Nederland. De hele organisatie is in handen van een groep uitermate trouwe vrijwilligers, die nu alles in het werk stelt om de aanstaande jubileum-editie tot een succes te maken.

Sponsorwerving

,,Alle beetjes helpen,'' begint Thomas van Duijn. ,,Maar we zoeken ook grotere sponsors. We doen nadrukkelijk een beroep op het bedrijfsleven. Een onderneming kan bijvoorbeeld een artiest of een bepaald podium bekostigen. Met een aantal vaste sponsors kunnen we een basis vormen.''

De stichting Jazzfestival Gorinchem start het nieuwe jaar met een uitgebreide wervingsactie voor het jubileum. Er is een heldere brochure met een brief van de voorzitter waarmee het bedrijfsleven wordt benaderd. Naast informatie over het festival wordt een overzicht gegeven van de sponsormogelijkheden. Een onderneming kan zich bijvoorbeeld aan een bepaald optreden binden en daar reclame bij maken. Gezocht worden: Festivaldragers (20.000 euro), Festivalpartners (5.000 euro), Friends (2.000 euro) en Participanten (vrije bijdrage of in natura).

Bredere steun

Van sommige sponsors weet de stichting al dat zij dit jaar weer van de partij zullen zijn zoals: de stichting Rivierenland Fonds (voorheen SNS), Auto Ames, Plus Jan Sterk, Stichting FOWW, QRID (geluid), de Raad van Kerken (25e jazz en gospeldienst) , van Hoogdalem Offset (drukwerk) en naar verwachting de Gemeente Gorinchem. ,,We zijn heel blij met deze trouwe sponsors,'' zegt Thomas van Duijn, ,,maar anderen zijn weer afgehaakt. We zoeken nu dus echt nieuwe sponsors erbij en doen ook nadrukkelijk een beroep op de winkeliers in de stad, Hartje Gorkum en de horeca. Tijdens het festival wordt de stad druk bezocht en daarmee brengen we dus ook veel omzet naar de veste. We hopen echt op wat bredere steun. Daarom hebben we zo veel verschillende mogelijkheden voor sponsoring. Net als bij ons programma: Ieder wat wils.''

Daarnaast kunnen ook particulieren het jazzfestival steunen door Kameraad te worden, een soort vriendenclub. De minimale bijdrage voor Jazz Festival Kameraden (JFK) is een tientje, maar meer mag natuurlijk ook.

Meer informatie is te vinden via info@jazzfestivalgorinchem.nl of telefonisch: 0183 - 626910.

Foto 1: De organisatie van het Jazzfestival is al veertig jaar in handen van vrijwilligers.

Foto 2: The Tiny Little Big Band heeft het jubileum in Gorinchem al in de agenda staan.

advertentie
advertentie