Winterterrassen gedoogd

20 december 2011 om 00:00 Nieuws

GORINCHEM - De drie horecabedrijven aan de noordzijde van de Grote Markt, De Gasterij, IJssalon Venezia en Espressobar Hugo, mogen tot en met april winterterrassen houden. Het college van B en W wil de overkappingen gedogen, tegen het advies in van de welstandscommissie en de monumentencommissie.

Dat betekent dat het bouwwerk voor De Gasterij deze winter kan blijven staan en dat Venetia en Hugo uitschuifbare luifels (zonder wanden) mogen plaatsen evenals de vaste banken. Voor de ingediende plannen kan nu de vergunningsprocedure worden gevolgd. Zowel Hugo als Venetia hebben in oktober aanvragen voor winterterrassen ingediend. In december heeft de gemeenteraad ingestemd met een notitie winterterrassen. Volgens het college van B en W voldoen de aanvragen in grote lijnen aan de richtlijnen van de notitie.

Negatief beeld

Maar de welstands- en de monumentencommissie vinden de plannen onvoldoende passend en niet afgestemd op de situatie. Beide commissies vinden de terrassen voor een te lange periode te negatief beeldbepalend in het straatbeeld. De winterbouwsels belemmeren voor een deel het zicht op de historische Grote Markt.

Het college van B en W overweegt echter dat het verschil met zomerterrassen erg klein is. Ook dan staan er parasols en worden er zonneschermen gebruikt. Bij Espressobar Hugo blijft een vierkante meter voor het monumentale Hugo de Grootpoortje vrij. Het poortje bevindt zich in de gevel van Hugo.

Volgens het bestemmingsplan ‘verblijfsdoeleinden’ kan hier terras worden gehouden, aldus besluit het college van B en W. Het bestemmingsplan kan hiervoor worden aangepast. Een wijzigingsprocedure duurt ongeveer zes maanden. Er wordt nu geadviseerd het gebruik van winterterrassen mee te nemen in het nieuwe bestemmingsplan.

Het college van B en W stelt nu voor om de winterterrassen tot die tijd te gedogen. Volgend jaar wordt het nieuwe bestemmingsplan voor de binnensstad vastgesteld. Uiteraard beslist de gemeenteraad uiteindelijk.

Eventuele investeringen zijn voor eigen risico van de ondernemers.

advertentie
advertentie