Hohe Messe van J.S. Bach in theologisch perspectief

28 december 2011 om 00:00 Nieuws

GORINCHEM - Velen zijn bekend met de muziek van Bach. Zijn composities beroeren nog altijd veel mensen. De Grote Kerk zit jaarlijks niet voor niets vol wanneer de magistrale 'Mattheuspassion' wordt uitgevoerd. En ook op 27 januari wanneer COV Gorkum o.l.v. Cees Glaubitz een uitvoering van de Hohe Messe geeft, zullen weer velen geraakt worden.

Minder bekend is misschien dat deze muzikale werken tegelijk ook theologische composities zijn. Zo werkt Bach thema's van de tekst uit in de muziek, om zo de luisteraar te beroeren. Maar allereerst schrijft hij de muziek voor God. Bach ervaart de muziek op aarde als een afspiegeling van de muziek die in de hemel altijd klinkt voor God.

Daarom een avond over de Hohe Messe bekeken vanuit theologisch perspectief. Op woensdag 18 januari beluistert en bespreekt het Open Pastoraat gedeelten uit Hohe Messe. Ds. Kirsten Slettenaar verzorgt de inleiding. De bijeenkomst wordt gehouden in de Exoduskerk, Mollenburgseweg 15 in Gorinchem en begint om 20.00 uur. De kosten bedragen € 2,50. Belangstellenden kunnen zich aanmelden bij Willy Schravendeel, schravendeel@wxs.nl, 0183-302342.

advertentie
advertentie