Gemeente werkt aan begroting op hoofdlijnen

29 januari 2012 om 00:00 Nieuws

GORINCHEM - De Gorcumse gemeenteraad zal zich eind 2013 buigen over een nieuw soort begroting. De begroting van de gemeente is de afgelopen jaren tot een ingewikkeld en uitgebreid geheel uitgegroeid. Een hele stapel rapporten vol cijfers. ,,Kan dat niet anders?'' was de vraag van veel raadsleden. Het college van B en W stemt na overleg intern en met de accountant nu in met een vereenvoudigde begroting, zodat hoofdlijnen beter zichtbaar worden. Omdat systemen daarop moeten worden aangepast kan de nieuwe werkwijze pas voor de begroting van 2014 worden ingevoerd.

Intern overleg heeft tot de constatering geleid dat een andere meer transparante en simpelere opzet van de begroting kan, dat het ook anders mag - regelgeving verhindert een andere vereenvoudigde opzet niet a priori - en dat er aanzienlijke voordelen mee behaald kunnen worden. Hierbij valt te denken aan een meer gestroomlijnd proces, documenten die met minder mankracht tot stand gebracht kunnen worden (efficiencywinst), een betere sturing op producten en een raad die meer op hoofdlijnen bestuurt en zichtbaarder wordt in de stad.

In het coalitieakkoord, vertaald in de raadsopdracht kwaliteit en inrichting planning- en controlcyclus, is als actiepunt geformuleerd 'de planning en controlcyclus (inclusief opzet programmabegroting) wordt geëvalueerd en daar waar mogelijk en wenselijk aangepast aan de nieuwe bestuursstijl'. Met het in gang zetten van een proces dat moet leiden tot een vereenvoudigde begroting wordt hieraan uiting gegeven. Beoogd proces vereist dat het goed moet worden voorbereid, omdat nieuwe procedures en wijzen van rapportering moeten worden uitgedacht, financiële systemen moet worden aangepast enzovoorts. Omdat hiermee de nodige tijd mee gemoeid is wordt voorgesteld de beoogde vereenvoudiging te implementeren bij de begroting 2014, waarvan de voorbereidingen starten in het voorjaar van 2013.

advertentie
advertentie