Winst voor Gorcumse schakers

26 februari 2012 om 00:00 Nieuws

GORINCHEM - De Gorcumse schakers hebben de uitwedstrijd tegen Kijk Uit 1 gewonnen met 3-5.

Al vroeg in de strijd smaakte Henk van der Hoek (bord 7) het genoegen een toren te vangen. De partij snelde naar het einde met een extra stukwinst. De tegenstander gaf op. Direct hierna moest Rob Kruis (5) opgeven, omdat hij in een voor hem mooie stelling door aftrekschaak een loper moest inleveren. Hij vocht nog even door, maar de overmacht van de torens werd hem uiteindelijk te veel. Toen bleef het lang 1-1. Een blik op de borden liet niet zien wie er beter stond. Op sommige borden een evenwichtige bezetting. Op enkele een brandje. Rond elf uur volgden er rap achter elkaar drie remises van achtereenvolgens Wim Overes(8), Hans Karelse (4), en Roelof Stienstra (3). Laatstgenoemde twijfelde nog bij het remiseaanbod van zijn tegenstander. Hij had ondanks een kwaliteitsachterstand toch nog een goede aanval opgebouwd.

Op bord 1 had Marcel Wildschut kwaliteitswinst, maar een lastige stelling. Hij wist echter winst op een knappe manier te forceren. Met een 3½-3 tussenstand en de goede stelling van Tony Else kon Gerard Brand (3) met een gerust hart remise accepteren. Hij had het lastig in zijn stelling en zag geen directe winstkansen. Captain Tony Else (6) speelde zijn partij rustig uit. In een pionneneindspel met paard tegen loper, toonde Tony zijn stuurmanskunst. Hij mocht de winst een extra glans geven: 5-3.

Kijk Uit 1 - Gorcumse SC 3-5: Ed Oosterlaken-Marcel Wildschut 0-1; H. Treur-Roelof Stienstra ½-½; Matthias Ehrhardt-Hans Karelse ½-½; Sjaak Oosterlaken-Gerard Brand ½-½; F. Brouwer-Rob Kruis 1-0; Piet Brouwer-Tony Else 0-1; Janus Spoorenberg-Henk van der Hoek 0-1; Martin Hoogenboom-Wim Overes ½-½.

Uitslagen interne competitie: Henk van der Hoek - Mark Couwenberg 1-0

Stand (top 5): 1. Stienstra 340 (+16); 2. Wildschut 298 (+30); 3. Karelse 293 (+14); 4. Else 228 (+21); 5. Kruis 220 (+12).

advertentie
advertentie