Jeugdgezondheidszorg overgedragen aan Rivas en Careyn

29 februari 2012 om 00:00 Nieuws

DORDRECHT - Het bestuur van de Regio Zuid-Holland Zuid heeft besloten de uitvoering van de taken jeugdgezondheidszorg 4 tot 19 jaar in de negentien gemeenten over te dragen aan de zorgorganisaties Rivas Zorggroep en Careyn. Daarmee komt de verantwoordelijkheid voor jeugdgezondheidszorg van kinderen van 0 tot 19 jaar onder één dak. Vertegenwoordigers van deze drie partijen tekenden dinsdag 28 februari voor deze overdracht.

In Nederland wordt voor het eerst de uitvoering van de taken rond jeugdgezondheidszorg overgedragen aan twee zorgorganisaties. Deze nieuwe samenwerking werd bekrachtigd met een handtekening van dhr. K Heijblom, lid van de directie van Rivas Zorggroep, Dhr. W. Oving, directeur Careyn Maatschappelijke Dienstverlening B.V., Dhr. A.A.M. Brok, bestuursvoorzitter van de Regio Zuid-Holland Zuid en Dhr. J.N. van de Poel, bestuurssecretaris van de Regio Zuid-Holland Zuid. De jeugdgezondheidszorg voor kinderen tot en met vier jaar werd in de groot deel van Zuid-Holland Zuid al aangeboden door Careyn en Rivas. Na de officiële overdracht nemen de twee zorgorganisaties nu ook de zorg voor kinderen en jongeren tot 19 jaar in de regio Alblasserwaard, Vijfheerenlanden, Drechtsteden en de Hoeksche Waard op zich.

De heer G.B. van der Vlies, wethouder van Hendrik Ido Ambacht is een van de verantwoordelijke bestuurders van de Regio Zuid-Holland Zuid voor de overdracht van de jeugdgezondheidszorg. Hij geeft aan dat de negentien gemeenten met deze nieuwe samenwerking hebben gekozen voor optimale continuïteit in en hoge kwaliteit van de zorg voor kinderen en jongeren tot 19 jaar. ,,Door het onderbrengen van de zorg van 0 tot 19 jaar bij Careyn en Rivas ontstaat een doorlopend zorgaanbod dat zoveel mogelijk op de behoefte van het individuele kind en de ouders is afgestemd.''

De jeugdgezondheidszorg 4 tot 19 jaar wordt per 1 juli 2012 door de GGD overgedragen aan Careyn en Rivas. Deze twee zorgaanbieders hebben afgelopen jaren naar tevredenheid invulling gegeven aan de jeugdgezondheidszorg voor kinderen tot 4 jaar en kunnen daarom ook tegemoet komen aan de wens voor een integrale jeugdgezondheidszorg voor kinderen en jongeren tot 19 jaar.

De Regio Zuid-Holland Zuid, Rivas en Careyn hebben er vertrouwen in dat binnenkort een akkoord over het sociaal plan wordt bereikt met de bonden. Met de overdrachtsdatum van 1 juli 2012 wordt ook een zorgvuldige overdracht van het personeel gewaarborgd. De medewerkers die nu werken op de afdeling jeugdgezondheidszorg van de GGD gaan mee naar de twee zorgorganisaties. De GGD blijft als regisseur aan de jeugdgezondheidszorg verbonden. Ze zal de kwaliteit van de jeugdgezondheidszorg bewaken.

De kerntaak van de jeugdgezondheidszorg is het bevorderen en beschermen van de gezondheid en de lichamelijke en geestelijke ontwikkeling van kinderen. Met de komst van een integrale jeugdgezondheidszorg kunnen eventuele problemen in opgroeien en opvoeden in een vroeg stadium worden gesignaleerd. Careyn en Rivas zijn al betrouwbare partners voor de jeugdgezondheidszorg. Door hun jarenlange ervaring bieden deze twee zorgorganisaties zorg waarbij ouders en opvoeders en jongeren centraal staan.

Het is de bedoeling dat de integrale jeugdgezondheidszorg vanaf 2013 wordt ingevoerd. Hoe deze zorg er precies uit komt te zien wordt in de komende periode door Careyn en Rivas verder uitgewerkt. Ouders, scholen, gemeenten, ketenpartners en anderen worden geïnformeerd over de hoofdlijnen van de nieuwe aanpak.

advertentie
advertentie