Nia en het kinderpardon

5 maart 2012 om 00:00 Nieuws

INGEZONDEN

Nia, een Gorcumse meid van 17 dreigt terug naar Georgië te moeten. Dat kun je toch niet maken na 10 jaar opgroeien in Nederland? De landelijke VVD is tegen pardon voor een asielzoekers-gezin alleen omdat de jongere in Nederland is opgegroeid. Voor Mauro en Sahar zijn uitzonderingen gemaakt, voor Sahar is zelfs de wet aangepast dat 'verwesterde Afghaanse meisjes' wel in aanmerking komen voor een verblijfsvergunning.

Wanneer ouders van de kinderen de asielzoekers procedure jarenlang gerekt hebben terwijl ze bleken niet in aanmerking te komen voor asiel, kun je dat dan de kinderen kwalijk nemen? Dit is niet alleen in strijd met je gevoel maar ook met het internationale kinderrecht. Daarom moet toch naar individuele gevallen gekeken worden zoals Nia.

Er moet dan niet op ons gevoel vast gesteld worden of het een probleem is om deze kinderen terug te sturen maar op basis van een gefundeerde mening van een deskundige. Het aantal kinderen waarover we praten is beperkt, in 2010 is namelijk de wet zodanig aangepast dat langdurige procedures bij asiel aanvragen tot het verleden behoren. Echter aan alle kinderen die langer dan 8 jaar hier zijn zomaar pardon verlenen zoals Christen Unie en de PvdA voor stellen is geen goede oplossing. Het heeft een aanzuigende werking en je creëert een nieuwe groep kinderen die weer net buiten de boot vallen.

Henny Bax, gemeenteraadslid namens de VVD

Aanstaande dinsdag is er een extra raadsvergadering ingelast omdat het Gorcumse meisje Nia uitgezet dreigt te worden. Het gemeenteraadslid Henny Bax geeft zijn persoonlijke visie. Wie de discussie wil meemaken kan de Raadsvergadering bijwonen vanaf 20.30 uur.

advertentie
advertentie