'Verkoop stadshotel is goede beslissing geweest'

16 maart 2012 om 00:00 Nieuws

INGEZONDEN

De verkoop van het Spinnenwiel heeft tot vragen geleid in pers en in de raad. De teneur daarbij is dat het toch wel gek is dat in tijden van economische teruggang een gemeente een pand met klaarblijkelijk zoveel verlies verkoopt. Voor oppositiepartijen bieden dit soort voorvallen voldoende munitie om ten strijde te trekken tegen een college dat de hunne niet is en dat in de ogen van de oppositie zo snel mogelijk dient te vertrekken.

Ook Stadsbelang is een oppositiepartij. Ook wij volgen kritisch dit college. Overigens op een zelfde manier als wij het vorige college volgden, waarin wij wel zitting hadden. Voor ons staat het belang van Gorinchem centraal, reden waarom wij ook de naam Stadsbelang hebben gekozen. Wij voeren geen oppositie om het oppositievoeren zelf; wij beoordelen besluiten op het belang van de stad, waarbij naast financiële randvoorwaarden ook met name de inhoud centraal staat. Het aan- en verkopen van panden door de gemeente is in Gorinchem een traditie. De gemeente doet dit in de regel om ongewenste ontwikkelingen tegen te gaan of juist ontwikkelingen mogelijk te maken. Een mooi voorbeeld vormt daarbij de Hoofdwacht. Dit pand is gemeentelijk bezit en heeft aan de basis gestaan van een ontwikkeling, waarop wij allen inmiddels trots zijn. De terrassen op de Grote Markt zijn tot in verre omtrek bekend en zitten op mooie dagen bomvol. Een beslissing waarop wij nu nog steeds trots kunnen zijn. De gemeente koopt en verkoopt dus ook panden, omdat de zakelijke markt er vooralsnog geen brood in ziet. Als gemeente kun je dus ontwikkelingen entameren en mogelijk maken. Dat doen we overigens ook met subsidies of het verlenen van garanties. Niets nieuws onder de zon. Sterker nog, het komt vaker voor dat de gemeente ofwel niets verliest op de aan- en verkoop of zelfs winst maakt.

Het verweer van de SP en in het kielzog Gorinchem Solidair komt hiermee in een heel ander daglicht te staan. Als we winst maken of gelijk spelen, horen we hen niet. Als het een keer anders uitvalt (hetgeen in deze economische tijden ook logisch is), schreeuwt men moord en brand. Wij zien evenwel dat aan de Lingehaven een prachtig restaurant is verrezen met een hotelfunctie. Van verschillende bedrijven hebben wij inmiddels vernomen dat zij uitermate gelukkig zijn met de hotelkamers daar. Gorinchem is dus een prachtige voorziening rijker en ja, ook een paar euro's armer. Maar het zal meer mensen naar Gorinchem trekken, die ook in onze stad uitgaven gaan doen, waarvan onze middenstand in deze moeilijke tijd ook kan profiteren. In deze tijden dus een goede beslissing voor iedereen.

Ook als oppositiepartij zijn wij kritisch en vinden het jammer dat de wethouder in haar beantwoording op de vragen van de SP en Gorinchem Solidair dit verhaal niet heeft verteld. Dan hadden we het nadien over andere onderwerpen kunnen hebben, die meer het belang van onze stad raken. Dan ook was de ondernemer, die het heeft aangedurfd om een horecavoorziening met hotel te starten aan de Lingehaven, positief in het nieuws gekomen. Want dat verdient men ten volle!

Hannie Hania, Stadsbelang Gorinchem

advertentie
advertentie