Jongeren PvdD maak broedplaatsen Werkendam schoon

26 maart 2012 om 00:00 Nieuws

WERKENDAM - 41 zakken afval, waaronder 5 jerrycans, 2 visnetten, ontelbare plastic zakjes, chipszakjes, lollystokjes, frisdrankflessen, stukken matras, colablikjes, condooms en een opmerkelijke hoeveelheid mandverband. En een televisietoestel. Dat is de oogst die de gemeentelijke afvaldienst maandagmorgen ophaalde bij de uiterwaarden in Werkendam.

Een groep jongeren van PINK!, de jongerenorganisatie van de Partij voor de Dieren, had het afval verzameld en bij de ingang van het park gedeponeerd. Vorig jaar is de gemeente nog hard bezig geweest om de uiterwaarden aantrekkelijker te maken voor broedvogels. Er zijn stukken land onder water gezet en een groot gedeelte is omgedoopt tot stiltegebied. Helaas heeft de rivier de afgelopen winter hoog gestaan, waardoor er veel afval is aangespoeld. Ook recreanten lieten veel troep achter.

Esther Visser, actief lid van PINK!, liet het er niet bij zitten en zette een opruimactie op. Met een groep vrienden en partijgenoten struinde zij de uiterwaarden af. De gemeente Werkendam stelde het opruimmateriaal beschikbaar, de lokale groenteboer sponsorde de actie met gratis appels en mandarijnen voor de hardwerkende vrijwilligers.

De jongeren hopen met de opruimactie een duidelijk statement af te geven. ,,Het is fijn om tussen al het politieke gepraat door eens een keer de handen uit de mouwen te steken," aldus de voorzitter van PINK!, ,,maar het was beter geweest als dit niet nodig was. We hopen dat mensen eens wat beter nadenken voordat ze hun afval op straat of in het water gooien. Het kan zomaar in een beschermd natuurgebied terechtkomen. Of in de maag van een vogel."

advertentie
advertentie