De 'wijkzuster' biedt uitkomst

26 maart 2012 om 00:00 Nieuws

GORINCHEM -De wijkzuster nieuwe stijl lijkt in de thuiszorg uitkomst te bieden. Flinke vakmensen, die in teamverband een wijk of dorp verzorgen. Zelfstandig werken, er komen geen leidinggevenden aan te pas, wel een teamcoach. Initiatiefnemer en oprichter van deze organisatie 'Buurtzorg' Jos de Blok kwam vorige week in Gorinchem uitleggen dat vergrijzing helemaal geen probleem is.

De brainstormbijeenkomst was georganiseerd door de Kamer van Koophandel en Mencius, een organisatie voor personeelsmanagement in de sector zorg en welzijn. Met 6.500 banen in de AV-regio draagt de zorgsector bij aan de economie. Er komt een grotere groep ouderen en een kleinere groep werkenden. De kosten in de zorgsector lopen op.

Om meer inzicht te krijgen in de problematiek heeft Mencius organisatiepsycholoog Sander Behre opdracht gegeven de stand van zaken te onderzoeken. Zijn conclusie is dat er een tekort ontstaat aan hoger opgeleid zorgpersoneel, en een overschot aan mensen op MBO-niveau. Suggesties zijn daarom MBO-ers verder opleiden en/of zorgen voor een HBO-dependance in deze regio.

Vanuit de zaal werd direct opgemerkt dat jongeren voor hogere opleidingen uitwijken naar de grote steden en meestal niet meer terugkomen. ,,Als je mensen wilt trekken, moeten er voorzieningen zijn en woningen,'' was de nuchtere constatering. Ook zou het imago van de zorgsector moeten worden verbeterd. Naast een GAME-ON voor technische beroepen zou een CARE-ON georganiseerd kunnen worden.

Zorginkoper Leendert van den Brink van VGZ schetste op het gebied van kosten en organisatie een dramatisch beeld. Maar ook hij noemde de ontwikkeling van wijkteams, waarin sociale- en zorgnetwerken worden gecombineerd.

In schril contrast vertelde Jos de Blok vervolgens over de aanpak van zijn organisatie Buurtzorg, die als een olievlek over het hele land kruipt. Het bedrijf bestaat nu vijf jaar. De Blok spreekt over 4800 collega's, verpleegkundigen, die in teams zelfstandig werken. Op kantoor werken slechts 25 mensen en 10 coaches ondersteunen de teams. De jaaromzet bedraagt 130 miljoen euro. Ongekende cijfers. Bijzonder is ook het lage ziekteverzuim van het personeel, nog geen 3 procent.

,,Wij bieden onze mensen boeiend werk, elke dag is anders, een goed salaris en meer verantwoordelijkheid,'' aldus De Blok. Hij maakte de vergelijking met het vroegere kruiswerk en wil helemaal niet over problemen spreken. ,,Hoe denk je dat dat is voor ouderen, als zij telkens horen en lezen dat zij een probleem zijn? Ouderen bouwen zelf aan netwerken en je staat versteld vanhun zelfredzaamheid en inventiviteit. De zorgverzekeraars hebben weinig kennis van de werkvloer. Wij pakken het heel anders aan. Eerst kijken wat er aan de hand is en flexibel helpen waar nodig, altijd in samenwerking met (het netwerkje van) de senioren zelf. De hoeveelheid zorguren ligt bij ons 30 tot 40 procent lager.''

advertentie
advertentie