'Het is een laatste strohalm'

27 maart 2012 om 00:00 Nieuws

Burgemeester verbiedt politie mee te werken aan uitzetting

GIESSENLANDEN -  ,,Dit is wat ik kan doen. Ik zal wel zien wat er nu gaat gebeuren; ik ga niet op de zaken vooruit lopen." Burgemeester Els Boot van de gemeente Giessenlanden verbood de politie medewerking te verlenen aan de uitzetting van de 45-jarige Afghaanse vluchteling Rafiq Naibzay uit Hoogblokland. Volgens de burgemeester beroept zij zich hiermee op haar plicht de openbare orde te bewaken. Een bijzondere stap die dan ook voor veel aandacht van de media zorgde.

Door Mirjam de Swart

Minister Gerd Leers (Immigratie en Asiel) vindt de houding van Els Boot 'onbegrijpelijk'. ,,Nederland mag geen toevluchtsoord worden van oorlogsmisdadigers", laat hij bij monde van zijn woordvoerder Frank Wassenaar weten.

,,Het kan niet zo zijn dat het bewaken van de openbare orde als excuus gebruikt wordt. De openbare orde kan ook op een andere manier worden gewaarborgd. Een duidelijke communicatie naar de burgers toe kan voorkomen dat emoties de overhand nemen. Bovendien kan de politie ingezet worden om protesten in de kiem te smoren", legt Wassenaar uit. Dat de burgemeester de politie heeft verboden mee te werken aan de uitzetting van de Afghaan betekent volgens hem niet dat er van een naderende uitzetting nu geen sprake meer is. Wassenaar:,,De vreemdelingenpolitie staat onder het gezag van de minister en kan te allen tijde worden ingezet."

,,Ik heb hier te maken met een psychiatrisch zieke vrouw. Het hele dorp is in rep en roer en staat vierkant achter het gezin. Hoe kan ik er voor zorgen dat emoties niet de overhand nemen? De opmerking van de minister gaat voorbij aan alles waar het hier om gaat", aldus de verontwaardigde burgemeester. ,,Het is een laatste strohalm', erkent ze. ,,Ik wil de aandacht vestigen op de achterblijvers. Uitzetting van Rafiq Naibzay heeft rampzalige gevolgen voor het achterblijvende gezin." 

Volgens diverse psychiatrische rapporten is moeder Naibzay 'volledig afhankelijk' van haar man en uit zij zich soms 'uitermate suïcidaal'. Een toestand die volgens Boot voor een groot deel te wijten is aan de situatie waarin het gezin zich nu bevindt. De 45-jarige Afghaanse vluchteling probeert al 14 jaar een verblijfsvergunning te krijgen. Zijn vrouw en vier kinderen hebben wel een verblijfsvergunning en kunnen volgens de burgemeester onmogelijk zonder hun echtgenoot en vader. 

Volgens de minister is Naibzay een oorlogsmisdadiger; de Afghaanse vluchteling heeft de zogenoemde 1F-status. ,,Dit is individueel en uiterst zorgvuldig getoetst door drie rechters. Dat veel 1F'ers deel uitmaken van een gezin dat hier in Nederland een verblijfsstatus heeft, is een consequentie van het beleid en betekent geenszins dat om die reden de 1F'er ook verblijf toekomt'', verduidelijkt Frank Wassenaar het standpunt van de minister. 

Volgens Boot zijn er echter geen bewijzen voor de vermeende oorlogsmisdaden van Naibzay. Dat de minister in dit geval de 'belangen van de staat' belangrijker acht dan 'het uitoefenen van het gezinsleven' door Naibzay vindt Boot onterecht. ,,De minister gaat niet in op de bijzonder ernstige psychiatrische risico's bij het scheiden van het gezin. Ik vraag me af waar de menselijkheid is gebleven in dit land."

advertentie
advertentie