Afbeelding
Janus Visser

Geen vervolging verdachte Esso-crash

26 april 2012 om 00:00 Nieuws

GORINCHEM - De man die in september 2009 in volle vaart inreed op het Esso Pompstation Scheijwijck bij Gorinchem kan niet langer vervolgd worden. De rechtbank heeft dinsdag bepaald dat het Openbaar Ministerie (OM) in deze zaak niet-ontvankelijk is. Reden: Het ten onrechte vernietigen van de auto waarmee het ongeval is veroorzaakt.

door Mirjam de Swart

De verdachte die van begin af aan heeft verklaard dat een mankement aan de auto de oorzaak was van het ongeval heeft hierdoor geen tegenonderzoek aan de auto kunnen doen. Bovendien is gebleken dat het onderzoek dat het OM aan de auto heeft verricht niet is gedaan door een verkeersongevallenanalist.

De rechtbank merkt op dat zij beseffen dat het voor de nabestaanden zeer onbevredigend moet zijn dat er geen uitspraak wordt gedaan over de schuldvraag. ,,Maar het Openbaar Ministerie heeft een zeer grote fout gemaakt. Daardoor kan er voor de verdachte geen sprake meer zijn van een eerlijk proces, het meest fundamentele uitgangspunt van het strafrecht. We kunnen niet anders dan het niet-ontvankelijk verklaren van het OM. Hoe onbevredigend dat, ook in de ogen van de rechtbank, ook is."

Het OM is het niet eens met de uitspraak van de rechtbank en gaat dan ook in hoger beroep. ,,Het is nu aan het hof om er over te oordelen. Het is waar dat de auto ten onrechte is vernietigd, maar er is in onze ogen genoeg ander geschikt bewijsmateriaal. Bovendien hebben wij de tegenpartij herhaalde malen gevraagd wanneer zij het tegenonderzoek aan de auto wilden verrichten, maar hier kregen wij steeds geen duidelijk antwoord op", aldus een Jeichien de Graaf, perswoordvoerster bij het OM.

Wanneer het Gerechtshof uitspraak doet is nog niet bekend. De advocaat van de verdachte wil niet reageren op de kwestie.

Meer in de papieren editie van De Stad Gorinchem.

advertentie
advertentie