Kozakken Boys voor het eerst in historie in bekerfinale

29 april 2012 om 00:00 Nieuws

WERKENDAM - Voor het eerst in de clubgeschiedenis heeft de Werkendamse hoofdmacht de finale van de districtsbeker gehaald. Zaterdag werd topklasser UNA in de halve finale met 2-0 uit het bekertoernooi geschoten. De Boys hielden het lang spannend nadat het al snel vanaf elf meter op voorsprong was gekomen. Pas in de slotfase tekende Ismael Yildirim voor de bevrijdende treffer. Zaterdag 19 mei treedt de ploeg in Raamsdonksveer aan tegen Internos of Kloetinge. Die verenigingen spelen dinsdagavond tegen elkaar.

Door Gerard Droog

Voorafgaand aan het duel tegen UNA schatte keuzeheer Michel Langerak de kansen voor zijn ploeg op fiftyfifty. ,,Het verschil tussen de top van de hoofdklasse en de onderste regionen van de topklasse is niet groot. Er liggen dus duidelijk kansen voor ons.'' De Sliedrechter kreeg het gelijk na 90 minuten helemaal aan zijn zijde. Zijn team was zeker niet de mindere van de zondag topklasser. Het speelde zelfs bij vlagen het betere voetbal. Zonder Arda Havar, hij had vorige week in Turkije twee proefwedstrijden gespeeld en miste daardoor de voorbereiding op de halve eindstrijd, kwamen de Werkendammers al in de vierde minuut op voorsprong. Richie Basoski zag zijn voorzet binnen de zestien op de arm van Randy van Heijnsbergen belanden. De Gorcumse arbiter Peter van Turenhout twijfelde geen moment en legde de bal op de stip, waarna Sjoerd van der Waal doelman Rick van den Oever de verkeerde hoek opstuurde (1-0). Diezelfde Van den Oever koos een kwartier later wel de goede hoek en wist met zijn vingertoppen een inzet van Basoski nog net tot corner te verwerken. De Veldhovense gasten konden daar weinig tegenover stellen. Pas in de 37ste minuut zette de vrijstaande Niek van Boekel doelman Basjan Munten voor het eerst serieus aan het werk. In de tweede acte gingen de bezoekers op zoek naar de gelijkmaker, zonder dat daar uitgespeelde mogelijkheden uit voort kwamen. De thuisploeg kreeg door de offensieve dadendrang van de gasten voorin veel ruimte, maar wist daar niet van te profiteren. De anders zo trefzekere Arif Irilmazbilek kreeg een aantal dotten van kansen, maar hield zijn kruit droog op De Zwaaier. Zo bleef de halve eindstrijd nog lang en voor de Werkendamse supporters te lang, spannend. Zes minuten voor tijd bracht Ismael Yildirim aan alle spanning een einde. Hij kapte zijn tegenstander binnen de zestien fraai uit en schoot niet alleen de beslissende 2-0 binnen, maar zorgde bovenal voor een historisch moment in de geschiedenis van Kozakken Boys. Na afloop een tevreden Werkendamse coach. ,,De jongens wisten dat zij vanavond clubhistorie konden schrijven. Ik had voor de wedstrijd geen enkele moeite ze te motiveren. Het leefde enorm binnen de groep.''