Aftrap actie voor Bliekenproject

29 april 2012 om 00:00 Nieuws

'Gorcum zwemt in de kunst' tijdens Fenexpo

GORINCHEM - De initiatiefnemers van het Bliekenproject 'Gorcum zwemt in de kunst' gaven tijdens de Fenexpo de aftrap van de wervingsactie bij het Gorcumse bedrijfsleven. De organisatie vraagt toezeggingen van bedrijven om deel te nemen aan het Bliekenproject, dat volgend jaar wordt gehouden.

,,We benaderen tot de zomervakantie alle bedrijven in Gorinchem en omgeving,'' legt voorzitter Roy Grünewald uit. ,,Zij kunnen sponsoren voor bijvoorbeeld 1000 of 1400 euro. Bij een totaalbedrag van 20.000 euro medio september kunnen we beslissen of het project doorgaat. De opbrengst van 'Gorcum zwemt in de kunst' is voor de goede doelen Kika en de Blauwe Anemoon. We weten zeker dat dit project een succes wordt. Eigenlijk is het een 'bloody shame' als je niet meedoet.'' Tijdens de Fenexpo hebben diverse Gorcumse bedrijven hun deelname al toegezegd.

Vrijwilligers

De initiatiefnemers van Woman4Art en Roy Grünewald zijn allen vrijwilligers, zodat de opbrengst geheel en al ten goede komt aan twee goede doelen: Stichting Kinderen Kankervrij (Kika) en de Blauwe Anemoon. Zwemkampioene Inge de Bruin, en ambassadrice van Kika, heeft haar medewerking eveneens toegezegd. Verder wordt het project mede gesteund door de gemeente Gorinchem, het Gorcums Museum, Rabobank, de notarissen, CharMing, Bakkerij van der Grijn, Kobalt Fotografie, Roy Grünewald Special Concepts, Uitgeverij BDU van deze krant en anderen.

Marian Tenkink van Woman4Art legde uit dat op Gran Canaria het concept is bedacht met de levensgrote GranCan (honden), symbool van het eiland. In Zürich werd een CowParade gehouden, in Rotterdam waren het olifanten, Barneveld pronkte met artistieke kippen en Gorinchem is uiteraard verbonden met Blieken. De kleine vissoort werd vroeger volop gevangen in de Merwede en de Waal. ,,Deze vissen zwemmen niet meer in de rivier, maar iedereen weet dat als je praat over een 'echte Bliek', dat dan een echte Gorcumer wordt bedoeld. Wij hebben deze vis daarom als icoon van deze stad genomen voor het project.''

Eigen Bliek

Het is de bedoeling dat in september ten minste honderd grote en kleine blieken bij de leverancier kunnen worden besteld. Het is duurzaam materiaal waarop kunstenaars blijvend werk kunnen creëren. Het is dus mogelijk dat een bedrijf of organisatie een eigen Bliek laat maken. Ook is het mogelijk het project met een donatie te steunen. Die blieken worden dan na afloop geveild, de opbrengst is voor de genoemde goede doelen.

Met een artist impression wordt een beeld gegeven van artistiek geschilderde vissen die over de stad zwermen en op allerlei plaatsen bezoekers aan de stad verrassen. Eigentijdse kunst in contrast in de historische binnenstad. Het project is een belangrijke stimulans voor toerisme, maar ook alle inwoners kunnen deelnemen; eigen blieken maken of broches, sleutelhangers enzovoort. Ondernemers en winkeliers kunnen ook met acties aan het project deelnemen. Bakkerij Van der Grijn heeft al blikken met Zoete Blieken ontworpen. De initiatiefneemsters van Woman4Art hebben allen een link met het onderwijs en hopen dat ook scholen op het project inhaken.

Woman4Art is bepaald geen onbekend kunstcollectief. De vier vrouwen, Marian Tenkink, Nicoline Voormolen, Astrid Streng en Wil Egas, hebben al veel projecten geïnitieerd. Afgelopen winter zijn in samenwerking met het Da Vinci College etalagepoppen versierd als kerstbomen en tijdens het winterfestijn in de etalage van Westerveld op de Grote Markt geplaatst. Zij namen deel aan AlblasserArt Polderparade, zij maakten 'Pronkstukken' polderdesign in Hoornaar enzovoort. Woman4Art heeft een atelier en etalage-galerie aan de Westwagenstraat.

Voor informatie: www.blieken.com of info.blieken@gmail.com. Marian Tenkink 06 2383 2754.

advertentie
advertentie