Afbeelding
Janus Visser/BDU

Zwemmen in de toekomst

30 april 2012 om 00:00 Nieuws

In de jaren vijftig en zestig maakte Nederland een enorme opbouw- en bloeiperiode door. Woningen en ook voorzieningen werden in hoog tempo uit de grond gestampt en iedereen moest leren zwemmen. Het idee dat er nog altijd inwoners een verdrinkingsdood stierven, domweg omdat ze niet konden zwemmen, bleek een goede reden om overal in het land mooie buitenbaden aan te leggen. Ruimte en geld genoeg. En er werd reclame voor gemaakt. 'Leert zwemmen' vertellen advertenties uit die tijd.

De meeste buitenbaden zijn allang gesloopt en vervangen door veel luxere binnenbaden. Het motto is nu 'zwemmen is gezond', zoals alles tegenwoordig in dat licht lijkt te staan. Sportieve- of sociale aspecten zijn op de achtergrond geraakt. De tijd van 'een zomerabonnementje voor twee tientjes' en 'in je badpakje op de fiets naar het zwembad om de hoek waar al je vriendjes en vriendinnetjes zitten' lijkt nu definitief voorbij. Zelfs de gemeente Giessenlanden kan het niet langer volhouden subsidies aan de vier (!) buitenbaden te blijven verstrekken.

De gemeente Giessenlanden zegt te handelen vanuit een visie. Voorzieningen worden ingedeeld naar functie; in iedere dorpskern, in de gemeente of in de regio. Zwemmen kan in de regio, namelijk bij onder andere het Caribabad in Gorinchem. Giessenlanden is tevens één van de initiatiefnemers voor de regionale discussie Visie 2030 in de Alblasserwaard en de Vijfheerenlanden over hoe de wereld er over pakweg twintig jaar zou uitzien en hoe gemeenten daarop kunnen inspelen. De sport, en ook de zwembaden, krijgen met veranderingen te maken. Om te beginnen neemt het aantal inwoners af. En de inwoners zullen steeds meer individueel gaan sporten, aldus de trendwatchers. De vraag naar fitness- en welnesscentra, waar mensen terecht kunnen als het hen uitkomt, zou toenemen. De functie van sportvoorzieningen zal dus verder veranderen.

De deelnemers aan de discussie over Visie 2030 hebben geconstateerd dat samenwerking in de regio van groot belang is, om voorzieningen te kunnen handhaven, plat gezegd; om het te kunnen betalen. Niet ieder voor zich. En daarbij spelen ook nog aspecten zoals gezamenlijke ontwikkeling van recreatie en toerisme een rol. Zo is het plaatje voor de toekomst gemakkelijk in te kleuren.

De besturen hebben nu een kans om samen plannen te smeden voor een goede regionale zwemvoorziening in de toekomst, al dan niet in samenwerking met particuliere partijen op het gebied van bijvoorbeeld fitness en welness, ook om het financieel mogelijk te maken. De kosten worden gezamenlijk betaald. De locatie is in de Alblasserwaard waar voldoende ruimte is en schonere lucht. De sportvoorzieningen in Gorinchem blijven zoals het er nu naar uitziet namelijk onder de rook van de A27 en de Merwedebrug, waar het verkeer alleen maar zal toenemen. De hoeveelheid fijnstof is hier volgens de normering te veel voor verblijfsduur.

Everdien Hamann

advertentie
advertentie