INGEZONDEN: 'De ellende wordt alleen maar groter'

21 mei 2012 om 00:00 Nieuws

Geachte B&W,

Ik heb me ontzettend geërgerd aan de uitspraak van Burgemeester IJssels dat een kale huur van 1.000 euro goed betaalbaar is. Ik ben een boekhouder, wonende in Gorinchem, en heb B&W in oktober 2010 een brief gestuurd dat ze op moeten houden met het garant staan voor mensen die willen overstappen naar een andere woning. Na oktober 2010 is het alleen maar erger geworden. De Gemeente heeft zich garant gesteld voor diverse bouwprojecten. Ook zijn ze, samen met poort6, huizen gaan verkopen zonder de grond. Het resultaat is dat de overige inwoners van Gorinchem, die hun huis wilde verkopen, niet kunnen concurreren met die aanbiedingen.

De Gemeente heeft altijd de grond te goedkoop verkocht; denk aan bedrijf Groeneveld die hier in ongeveer 1992 is gevestigd. Hier klaag ik niet over. Het is goed dat er zo ook bedrijven zijn binnen gekomen. Maar, de Gemeente heeft de grond verkocht tegen minimale prijzen en gekocht tegen hoofdprijzen. Ik word ook niet goed van al dat geslijm van al die politieke partijen die afscheid nemen van burgemeester IJssels. Die man heeft er voor gezorgd dat we waarschijnlijk een A12 gemeente worden: Een gemeente onder toezicht van de provincie.

Burgemeester IJssels is, zover ik kan beoordelen, een beste man. Hij komt joviaal over en zal het allemaal wel goed bedoeld hebben. Gorinchem ziet er beter uit dan 20 jaar terug. Maar toch zijn er hele dubieuze zaken die in de afgelopen jaren hebben gespeeld: Gemeente staat garant voor bouwprojecten; laat dat soort zaken aan banken/projectontwikkelaars over; Poort6 verkoopt huizen zonder de grond (erfpacht) van ellende om de prijs te kunnen drukken. Dit is oneerlijke concurrentie tegenover de huidige inwoners die hun huis willen verkopen; Gemeente heeft bouwprojecten voor meer dan 1900 woningen. Onderzoek toont aan dat er een behoefte is van 1300 woningen. Het aanbod van woningen is nu al veel hoger dan de vraag naar woningen. Als de gemeente door gaat met bouwen dan wordt de ellende nog groter.

In de afgelopen jaren hebben ze veel huizen/wijken, tegen veel protest van bewoners, plat gegooid. Die bewoners moesten verhuizen naar duurdere huurwoningen en/of werden gecompenseerd door de belastingbetalers. Daarom vind ik ook dat de omgeving Bagijnenwalstraat weer bewoonbaar moeten worden gemaakt. Opknappen die boel voor 5.000 per woning en dan kunnen de nieuwe huurders 300 euro per maand gaan betalen. Ik garandeer dat al die huizen binnen no-time verhuurd zijn.

advertentie
advertentie