Spectaculaire start FilmFrontFestival

25 mei 2012 om 00:00 Nieuws

GORINCHEM - Drie dagen lang staat de Gorcumse binnenstad in het teken van het FilmFront Festival. Aanstaande donderdagavond 31 mei, gaat het gratis openlucht festival sensationeel van start. Het publiek is na koopavond vanaf 21.30 uur welkom op 't Eind aan de Lingehaven. De Brandweer Gorinchem spuit een megagroot waterscherm omhoog. Het FilmFrontFestival organiseerde een dansfilmcompetitie onder jonge filmmakers. Het bewegende wateroppervlakte van 15 x 10 meter vormt het projectiescherm voor de winnende film. Twee dansers tegen een zwarte achtergrond. Dit geeft een uniek, vervreemdend effect. De organisatoren beloven een weergaloos spektakel.

Door Conny Treffers

Jonge filmmakers een podium bieden. Dat was ooit de opzet van het FilmFrontFestival. De Gemeente Gorinchem en het Prins Bernhard Cultuurfonds subsidiëren het evenement omdat zij culturele educatie een warm hart toedragen. Dankzij deze financiële ruimte, vele sponsors uit het bedrijfsleven en de inzet van een actief bestuur en een grote groep vrijwilligers werd veel mogelijk.

Ook dit jaar was er behalve een competitie voor jonge filmmakers, ruimte voor educatie in het middelbaar onderwijs middels filmworkshops. Scholieren van het Merewade College VWO, het Wellant College VMBO en het Camphusianum Gymnasium hebben hieraan deelgenomen. Zij kregen les van filmdocent Ben de Lange en cameraman/docent Rick Roos. Tijdens de scholierencompetitie op vrijdag in de JT-bioscoop aan de Appeldijk beoordeelt een deskundige jury de eindresultaten.

,,Je eigen film op het grote doek in een echte bioscoop. Veel jongeren zetten zelfgemaakte filmpjes op YouTube, maar dit is toch heel anders. Veel spannender. Er gaat een bepaalde magie van uit." Rick Roos vertelt: ,,De leerlingen zijn meestal erg enthousiast. Ze zetten er alles voor opzij en investeren heel veel tijd in alles. Er komt veel bij kijken, zoals de montage en het uitzoeken van de muziek."

Filmliefhebbers kunnen zaterdag 2 juni hun hart ophalen tijdens de 'outside cinema'. Een biosboot vaart door de Lingehaven en op verschillende buitenlocaties zijn er films te zien met het thema 'Prille Liefde'. Aan de Korenbeurs 3, in de steeg naast theater 't Pand bijvoorbeeld. Daar draait de Franse film 'Bienvenue chez les Ch'tis' en serveert men luxe hapjes.

Ieder jaar worden op het FilmFrontFestival de gouden eieren aan de deelnemende scholieren uitgereikt. Voor diverse categorieën is er een ei beschikbaar: voor het beste camerawerk, acteerwerk(regie), scenario en eentje voor de beste reclamefilm. Check de trailer en het complete programma op www.filmfrontfestival.nl.

advertentie
advertentie