Slot Loevestein in zwaar weer

29 mei 2012 om 00:00 Voorpagina

Van de gevraagde subsidie, 621.000 euro, zou daarom volgens de Raad van Cultuur slechts 434.000 euro gehonoreerd moeten worden. Meer dan de helft, 255.000 euro, vloeit overigens meteen als huur terug naar het Ministerie van Financiën.

Raad voor cultuur vindt de museale functie te beperkt POEDEROIJEN - De Raad voor Cultuur adviseert de staatssecretaris de subsidie voor Slot Loevestein vanaf 2013 te beperken omdat de museale functie onvoldoende uit de verf zou komen. Het kasteel zou hoofdzakelijk als rijksmonument van historische waarde zijn door de gevangenschap van Hugo de Groot in deze voormalige staatsgevangenis.

Op Slot Loevestein kwam dit advies als donderslag bij heldere hemel. De directie en de medewerkers beraden zich nu op stappen om een forse bezuiniging te voorkomen. ,,Het voelt als een prik in de rug,’’ zegt directeur Ien Stijns van Loevestein. ,,We moesten juist meer inkomsten genereren en dat lukt goed door veel activiteiten te organiseren. Nu wordt gesteld dat we commercieel bezig zijn en zouden we juist op deze activiteiten worden afgerekend.’’

Slot Loevestein heeft een totale omzet van 1.5 miljoen. Verreweg de meeste inkomsten komen uit de kaartverkoop, in mindere mate uit feesten en partijen. Er worden veel kaarten verkocht mede dankzij de vele publieksactiviteiten die worden georganiseerd. De directie ziet zich daarom gesteld voor lastige keuzes.

,,Als de staatssecretaris dit advies volgt, zitten we met een gat van twee ton. We zullen daartegen in verweer gaan, maar daar gaan we niet op zitten wachten. We beraden ons op andere mogelijkheden en uiteraard gaan we reageren op het advies van de raad van cultuur.

Vast staat dat juist de activiteiten een uitstraling hebben naar deze regio en de plaatselijke economie. ,,Denk daarbij bijvoorbeeld aan werkgelegenheid, ook bij de toeleveringsbedrijven,’’ zegt Ien Stijns. ,,We zullen er alles aan doen een levendige vesting te blijven.’’

uZie ook pagina 7.

advertentie
advertentie