Vlinderdromen in Cursief

31 mei 2012 om 00:00 Nieuws

GORINCHEM - Galerie De Etage in Gorinchem exposeert van 9 juni tot en met 8 juli een selectie Chinese rolschilderingen rond het thema vernieuwing en vruchtbaarheid in de natuur. Onder de titel 'Vlinderdromen' worden voorjaars- en zomerbeelden getoond van bloemen, planten en vruchten, van eeuwenoud tot en met de twintigste eeuw.

Kersenbloesems, bamboe, granaatappels - rechtstreeks in hun natuurlijke context of als stilleven. De expositie 'Vlinderdromen' geeft een geconcentreerd maar tegelijk gevarieerd beeld van wat de Chinese cultuur heeft voortgebracht op het gebied van schilderkunst. Oude, klassieke schilderingen worden gecontrasteerd en aangevuld met werken van latere tot en met hedendaagse kunstenaars.

Chinese schilderingen zijn anders dan westerse: in materiaalgebruik (zwarte en kleurinkt op papierbanen, opgerold en goed beschermd binnen een 'rug' van textiel), in formaat (verticale of horizontale rollen), in sfeer (doordrongen van respect voor heel de natuur, ook de plantenwereld) en in penseelvoering (dagelijks getraind door middel van het bekende karakterschrift).

De eeuwenoude Chinese beschaving - een stuk ouder dan de onze - staat open voor een ontmoeting. En wie op die uitnodiging ingaat, kan ontdekken hoe dicht wij eigenlijk bij elkaar staan en hoezeer we elkaar herkennen in ons gevoel voor esthetiek.

De tentoongestelde werken zijn een selectie uit de verzameling van H. Oosthoek uit Noordeloos. De tentoonstelling wordt geopend op zaterdag 9 juni om 16.00 uur.

Boekhandel Cursief/ Galerie de Etage, Kruisstraat 4, 4201 GE Gorinchem.

advertentie
advertentie