Topdrukte tijdens btw-vrije actiedagen

5 juni 2012 om 00:00 Algemeen

Van heinde en verre trokken bezoekers naar de binnenstad. Vanaf het station naar het kernwinkelgebied liepen de gasten als in één stroom naar het centrum. En masse werd de garderobe in orde gebracht, kochten mensen luxe productie of deden andere boodschappen. De terrassen waren ook overvol. Ook hier werden btw-kortingen gegeven. En er was van alles te doen in het centrum. Naar straatmuzikanten luisteren, steltlopers bewonderen of naar het FilmFrontFestival.

Taxfree shoppen trekt een massa mensen GORINCHEM - De stunt van de winkeliers in de Gorcumse binnenstad, om drie dagen lang aan klanten geen btw in rekening te brengen, is een daverend succes geworden. Vooral op zaterdag, toen het ook mooi weer was, liepen de mensen schouder aan schouder door de winkelstraten.

Dubbele omzet

De organisatie, winkeliersvereniging Hartje Gorkum, gaat nu samen met het binnenstadsmanagement evalueren of de taxfree-actie voor herhaling vatbaar is. Binnenstadsmanager Ed Ligthert spreekt van een groot succes. ,,Een aantal winkeliers geeft aan dat de omzet afgelopen weekend is verdubbeld.”

Vrijwel alle winkeliers in de Gorcumse binnenstad gaven tijdens de actie ‘Nee tegen btw’ korting op producten. Met deze stunt, die als ludieke actie door enkele winkeliers werd geïnitieerd, protesteert de Gorcumse middenstand tegen de aanstaande btw-verhoging naar 21 procent. Van de 140 ondernemingen in de detailhandel in de binnenstad namen er 107 deel aan de actie. Ook veel horecabedrijven dragen hun steentje bij met kortingen van 10 procent.

Het rijksbeleid toont de afgelopen jaren en ook nu weer veel bezuinigingen en lastenverhogingen voor zowel inwoners als bedrijven. Als tegengeluid riep Gorinchem nu letterlijk ‘Nee tegen btw’. De actie werd al snel breed gedragen.

advertentie
advertentie