Ondernemers niet voorbereid op krimpende beroepsbevolking

28 juni 2012 om 00:00 Nieuws

REGIO - De beroepsbevolking in de regio Alblasserwaard & Vijfheerenlanden krimpt, waardoor in nagenoeg alle sectoren een tekort aan arbeid ontstaat. Vooral in de bouwsector en de zorgsector zijn de prognoses niet rooskleurig. Door vergrijzing neemt de werkgelegenheid in de zorgsector jaarlijks met circa 1,5 procent toe, terwijl het aantal arbeidskrachten afneemt. Minder mensen zullen in de toekomst meer werk moeten verrichten. Dit vraagt om flexibilisering van het zorgaanbod. En ondanks afname van de werkgelegenheid in de bouw, krijgt ook deze sector te maken met tekorten aan personeel. Dit zijn de belangrijkste bevindingen uit het rapport Vitaliteitsagenda Midden-Nederland van de Kamer van Koophandel, dat inzicht biedt in de economische effecten tot 2025 van de krimp van de beroepsbevolking.

Het aantal 75-plussers neemt in de regio tot 2025 met 58 procent toe, tegenover een krimp van de beroepsbevolking met 5 procent. Krimp heeft niet alleen gevolgen voor de arbeidsmarkt. Door minder jongeren en vergrijzing neemt het draagvlak voor voorzieningen als scholen, winkels, kantoren en sportclubs af. De regio kampt in vrijwel alle kernen met groeiende winkelleegstand. Zonder ingrijpen zullen in de periode tot 2025 negen basisscholen en vele sportvoorzieningen de deuren moeten sluiten. De grootste regionale knelpunten zijn de verslechterde bereikbaarheid, het tekort aan werknemers in de toekomst, de leefbaarheid in de kernen en de versnippering en verdeeldheid onder ondernemers. Er zijn weliswaar veel lokale verenigingen, maar er is te weinig regionale verbondenheid.

De KvK biedt handvatten om te anticiperen op deze ontwikkelingen. Per gemeente is een vitaliteitsbarometer opgesteld, zodat ondernemers en gemeenten kunnen zien hoe het met de krimp en vitaliteit in hun gemeente gesteld is.

Ondernemers en overheden kunnen krimp onmogelijk bestrijden. Wel kunnen zij de kansen als gevolg van krimp verzilveren en risico's beheersen. De KvK is van mening dat dit alleen kan als genoemde partijen en maatschappelijke organisaties samen een 'vitaliteitsagenda' opstellen voor de regio, met een gezamenlijke ambitie en een langetermijnvisie. Deze samenwerking gaat verder dan het afstemmen van lokale plannen. Kansen voor samenwerking liggen er vooral op het gebied van flexibele woonconcepten, domotica, innovatie in de zorg, het ontwikkelen van flexibele, kleinschalige zorgconcepten. Kansen liggen er ook in de verbinding tussen onderwijs en bedrijfsleven en bijvoorbeeld de terugkeer van de vakschool.

De onderzoeksresultaten staan op www.kvk.nl/vitaliteitsagenda.

advertentie
advertentie