Belangstelling lunchconcerten groeit

30 juni 2012 om 00:00 Nieuws

Janneke Groesz

geeft aftrap

in Grote Kerk

GORINCHEM - De Grote Kerk is deze zomer weer het muzikaal middelpunt van de stad. Morgen, woensdag 4 juli, start hier een nieuwe reeks lunchconcerten, die gedurende de zomermaanden iedere woensdag van 12.15 tot 13.00 uur worden gegeven. Fluitiste Janneke Groesz en pianist Jan Gruithuyzen geven dit jaar de muzikale aftrap.

De organisatie, stichting Vrienden van de Grote Kerk, is blij met de groeiende belangstelling voor de lunchconcerten en heeft voor dit jaar weer voldoende sponsors kunnen vinden om de stad wekelijks op een uur professionele muziek te trakteren. Na een bescheiden startsubsidie van de gemeente moeten de Vrienden van de Grote Kerk het hoofdzakelijk hebben van sponsors en donaties. Na afloop van de concerten kunnen bezoekers een bijdrage in de collectebus doen. Die opbrengst is voor het behoud van de Grote Kerk, waarvoor de stichting Vrienden van de Grote Kerk is opgericht.

De lunchconcerten zijn eigenlijk niet meer weg te denken uit Gorinchem. ,,We begonnen een paar jaar geleden met gemiddeld 60 bezoekers, maar vorig jaar waren er zeker 230, 240 veelal vaste bezoekers,'' vertelt Ria Kiewiet van de Vrienden van de Grote Kerk. De muziekliefhebbers besteden hier vaak hun lunchpauze en peuzelen ondertussen hun boterhammen op. Maar ook steeds meer anderen behoren tot de vaste kring bezoekers. ,,Gestaag groeit het aantal liefhebbers en dat is voor ons weer een goede stimulans om voor een goed en ook gevarieerd aanbod te zorgen,'' zegt Ria Kiewiet. ,,Dit gebouw is er niet alleen voor religie. Het is er ook voor cultuur en is tevens een ontmoetingsplek.''

Naast het diverse muziekaanbod worden er tevens rondleidingen georganiseerd en worden er exposities gehouden. Tot 29 juli zijn er schilderijen van landschappen, stads- en dorpsgezichten uit de regio van Jan Vos te zien. Van 1 augustus tot en met 9 september toont Adrie Bezemer zijn ambachtelijke houtbewerkingen.

Gevarieerd programma

De lunchconcerten worden tot en met 29 augustus georganiseerd. Fluitiste Janneke Groesz remplaceert in orkesten als het Concertgebouw Orkest, het Radio Philharmonisch Orkest en thans is ze druk in het Brabants Orkest. Jan Gruithuyzen treedt regelmatig als solist op bij zowel binnen- als buitenlandse symfonieorkesten, maar ook als begeleider van gerenommeerde solisten. Hij verleent zijn medewerking aan het Rotterdams Philharmonisch Orkest en het Residentie Orkest. Zij spelen woensdag werken van hedendaagse componisten.

Verder staan op het programma: Quodlibet (mannenensemble); The Swinging Summer Jazz Collective; Anneke Bliek (sopraan) en Gerben Budding (orgel); Gwyneth Wentink (harp); Daniel Roos (zang en piano) en Marco Kuipers (saxofoon); Drieërlei onder leiding van Ine Blom; Ella van Poucke en Sophiko Simsive (cello en piano) en als afsluiter Martijn Zijlmans (trompet) en Gerben Budding (orgel).

Hoofdorganist Gerben Budding geeft op het pas gerestaureerde monumentale Bätz-Witte orgel tevens een reeks Orgel-plus-concerten. De eerste op zaterdag 7 juli om 15.30 uur met Margreet Rietveld (sopraan) en op 21 juli de Sweelinckherdenking met Karel Demoet (klavecimbel) en een vocaal ensemble. Ook tijdens de Open Monumentendag op 8 september speelt Gerben Budding van 9.30 tot 14.00 uur. Daarna treedt het Maartenskoor op met orgelbegeleiding van Aldert van Hoornaar.

advertentie
advertentie