INGEZONDEN: 'De stad bewonen doe je samen'

8 juli 2012 om 00:00 Nieuws

Met enige regelmaat wordt de stad geconfronteerd met omwonenden die anderen het gebruik van hun straat niet gunnen. Nu weer zijn het de omwonenden van het Eind die een grote groep gebruikers, de automobilisten, de toegang tot hun straat willen ontzeggen.

Zoals gebruikelijk worden er argumenten aangevoerd die de schijn moeten wekken dat zo'n oproep het algemeen belang dient. Zo ook nu. Er wordt door de voorzitter van bewonersgroep Knake aangevoerd dat een paar asociaal scheurende drugs koeriers, voldoende reden is om het Eind voor alle, zich per auto verplaatsende, stadsgenoten af te sluiten. Asociale drugs koeriers moeten natuurlijk aangepakt worden maar dan door ze een vette bekeuring te geven en niet door de rest van Gorinchem daarvoor te bestraffen. Er is ook veel overlast door dronken lieden die, te voet, lallend, vernielend en belletje trekkend door de straat trekken. Moeten we dan alle voetgangers ook de toegang tot het Eind ontzeggen?

Het verkeer op het Eind is soms inderdaad nogal chaotisch door de vrachtwagens voor de horeca en de onoverzichtelijke hoek Tolsteeg - Eind. Maar omdat iedereen dat weet en er dus rekening mee houdt, zijn er zelden incidenten. Dat is dus geen excuus om het Eind af te sluiten

Door Knake wordt erg makkelijk voorbij gegaan aan het feit dat andere bewoners en bezoekers de hele stad door moeten als zij niet meer over het Eind mogen en dan ook achteraan in de file moeten aansluiten bij de al bestaande knelpunten om op hun bestemming aan te komen. Dit geldt ook voor bezoekers van de watersport vereniging en de camper standplaats Buiten de Waterpoort. Het is ook nog maar de vraag of een forse camper de bocht bovenaan de Tolsteeg zal kunnen maken. Met een vrachtwagen lukt dat zeker niet. Het is dan ook maar de vraag of de, door Knake zo geprezen, evenementen Buiten de Waterpoort nog kunnen plaatsvinden als de vrachtwagens die nodig zijn om ze op te bouwen er niet meer kunnen komen.

Ook de bussen die passagiers van en naar de cruise schepen brengen zullen klem komen te zitten op de hoek van de Tolsteeg.

Als het Eind voor het verkeer wordt afgesloten zal het verkeer niet of nauwelijks afnemen, het zal slechts een andere weg kiezen. Dit zal dan de druk op andere plekken in de stad weer doen toenemen. Wat de omwonenden daar dan weer een excuus geeft om ook voor, verkeer beperkende, maatregelen voor hun straat te pleiten. Zo wordt de stad voor alle bewoners en bezoekers, onbereikbaar en onleefbaar.

We zijn niet slechts bewoner van een straat maar ook van de stad. Om die stad leefbaar en bereikbaar te houden moeten we soms wat ongemak in onze straat voor lief nemen en dat zeker niet op andere stadsgenoten afwentelen.

Als alle gebruikers- en belangengroepen een beetje tolerant zijn, moet iedereen toch vreedzaam naast elkaar de stad kunnen gebruiken. Wie zich toch asociaal gedraagt kan met bestaande wetten prima aangepakt worden.

Bernd Voorsluijs

Bewoner Eind

HouHetEindOpen@gorcum.com

advertentie
advertentie